Eelmisel aastal Tallinna teletorni renoveerimise tüliga lõpetanud ning tollal Urmas Sõõrumaa kontrolli all olnud KMG Ehitus ei ole neile esitatud 10,6 miljoni krooni suurust leppetrahvi maksnud.

Ehitusfirma juhi sõnade kohaselt ei ole nendeni mingit kahjunõuet ka jõudnud, kuigi teletorni sihtasutuse juhataja Riina Roosipuu kinnitab, et nõudeid on esitatud korduvalt.

Ehitusfirma juhataja Tiit Nurkliku sõnul saatsid nemad vahetult pärast lepingu lõpetamist teletornile tehtud lammutustööde eest arve 200 000 kroonile, kuid vastu said ainult kurja kirja, et seda raha nad ei saa. „Meie maksime oma lammutusfirmale summa välja ja ülejäänud alltöövõtulepingud katkestasime, kuna sinna kulutusi tehtud ei oldud. Ja nii see jäi,” ütles Nurklik.

Nurkliku sõnul ei ole neile seni kümne miljoni kroonist kahjunõuet esitatud. „Nad on küll ähvardanud meid kohtusse kaevata, aga eks neil ole sellega veel mitu aastat aega. Samas ei näe ma nõude esitamiseks kohta,” peab ehitusfirma juhataja nõude väidetavat mitteesitamist loogiliseks asjade käiguks.

Asi sinnapaika ei jää

SA Tallinna Teletorn juht Riina Roosipuu väidab aga, et nõue esitati vahetult pärast lepingu lõppemist juba 2010. aasta augustis. Sellele vastas KMG ainult omapoolse arvega. „200 000-kroonist arvet me neile loomulikult hüvitanud ei ole ja ei kavatse seda ka teha, sest nende võlg meile on oluliselt suurem,” ütles Roosipuu. Eelmisel aastal esitatud nõude tähtaega küll pikendati mõned korrad meeldetuletustena, kuid neilegi pole KMG Ehitus vastanud.

Teletorni juht lisas, et juristidega käivad praegu läbirääkimised edasi tegutsemise osas, kuid kindlat tulemust ei ole välja koorunud. „Meil on veel kolm aastat aega, et nende vastu kohtusse pöörduda, sinnapaika me seda kindlasti ei jäta,” lausus Roosipuu.

Algselt 102,8 miljoni kroonise eelarvega Tallinna teletorni rekonstrueerimist alustanud KMG Ehituse vahetas välja firma YIT Ehitus, kelle kasutada jäi 75 miljonit krooni. Sõõrumaa lahkus KMG Ehituse omanikeringist tänavu kevadel.

 Nurjunud ehitus

23. juulil 2010. aastal lõpetas SA Tallinna Teletorn renoveerimislepingu KMG Ehitusega, sest nädal enne seda teatas ehitusfirma soovist leping üles öelda. KMG teatas põhjusteks probleemid finantseerimises, ehitusplatsi üleandmises ja töömahtudes.

SA Tallinna Teletorn nõukogu esimehe Aare Siimoni arvates olid põhjused otsitud ja tagamaad segased. Ehitusfirma oli lepingu lõpetamise ajaks jõudnud tegelda vaid lammutustöödega.