Rootsi telekommunikatsioonifirma Telia ja Vene telekontsern Rostelekom kavatsevad ehitada Moskvast Stockholmi suunduva 3,2 miljardit krooni maksva telekaabli, mis ühendaks ühtsesse võrku ka kõik kolm Balti riiki.

Kaablivõrk annab Venemaa sideoperaatoritele otseühenduse Euroopa ja Põhja-Ameerikaga ja avab Teliale 150 miljoni elanikuga Venemaa sideturu. Teenuse sihtrühmaks pole lõpptarbija vaid kohalikud sideoperaatorid kõigis kolmes maailmajaos. Eesti sideoperaatorid saaksid valida praeguse Eesti Telefoni ühenduse ja uue Rootsi-Venemaa kaabli vahel.

ESIMENE ETAPP JÄRGMISEKS AASTAKS. Kaablivõrk peaks valmima 2005. aastaks. Projekti esimene etapp valmiks 2002. aasta alguses. See kujutaks endast merekaablit Soome ja Venemaa vahel ning maismaakaablit Venemaa rannikult Moskvasse. Merekaabli ehitamise eest vastutab Telia, maakaabli eest Rostelekom.

Telia kontserni sidusfirma, Eesti Telekomi juhatuse esimehe Jaan Männiku sõnul on projekti puhul uudne, et suured ja monopoolse seisundiga harjunud telekommunikatsioonifirmad üritavad teenida väikeste konkureerivate sideoperaatorite pealt, mis samal ajal üritavad suuri välja trügida mobiilside, andmeside ja isegi traattelefoni turult.

Männiku sõnul ei tegele sidefirmad enam üksnes lõpptarbijaga, vaid transpordivad infot kõigile. “See on uus tegevusvaldkond, uus äriidee,” ütles Männik.

Kui siiani peab kohalik sideoperaator sõlmima lepingud eraldi kõigi riikide operaatoritega, siis nüüd piisab vaid enda kaabliga ühendamisest, selgitas Männik.

Eesti Telefoni meediasuhete juhi Ain Parmase sõnul on Eesti Telefonil välisühendus Rootsi Telia võrku juba olemas. Otse-ühendus kulgeb mööda ligi 250 kilomeetri pikkust merealust valguskaablit Hiiumaalt Tahkuna poolsaarelt Rootsi Stavsnäsi linna. Kaabli läbilaskevõime on piisav ja mahtu jääb ülegi. Samuti on Eesti Telefonil Parmase sõnul Eesti kõige kiirem interneti otseühendus Rootsi - läbilaskevõi-me on 34 megabitti sekundis.

“Õigupoolest ei ole ju kliendi jaoks vahet, millise kaabli kaudu tema kõne Rootsi kulgeb või millise ühenduse kaudu pilt tema arvutikuvarile jõuab,” rääkis Parmas.

ÜHENDUSED OLEMAS. Pea igal suuremal operaatoril on oma ühendus üle Atlandi ookeani, aga tegelikult ei ole füüsilises mõttes neid kaableid nii palju - lihtsalt terve hulk operaatoreid kasutab ühte kaablit, olles siis rentinud või ostnud mingi spektri selles või mõned kiud.

TELE2 pressiesindaja Inga Jagomäe sõnul asuvad uue ehitatava kaabli tarbijad peamiselt Venemaal. Tema sõnul on Baltimaades väga raske leida vajalikke suuri kliente, kellel endal pole rahvusvahelist kanalit.

“Venemaa on suur turg ning kahtlemata on kõik operaatorid sellest turust huvitatud,” ütles Unineti arendusjuht Taavi Talvik. “Viimase paari aasta jooksul on Telia Euroopas kaablivõrkku laiendanud ning nende jaoks on Venemaa suund loogiline jätk. Samas Euroopa-Ameerika suunal on hetkel juba tekkimas ülepakkumine ja ilmselt sama ootab ees lähituleviks ka Euroopat.”