Praegu on AKFED Central Asian Telecommunications Developmentis vähemusaktsionär 40% osalusega. Tehing luuakse lõpule viia aasta lõpuks kui saadakse Tadžkistani regulaatori heakskiit tehingule, teatas ettevõte börsile.

„Tcelli müük on kooskõlas meie ambitsiooniga vähendada meie kohalolekut Euraasias, et keskenduda Põhjamaadele ja Baltikumile,“ ütles Telia juhatuse esimees Johan Dennelind.

Tcelli müügihind põhineb 66 miljoni dollarilisel ettevõtte väärtusel, millest Telia 60% osalus vastab 39 miljonile dollarile. Tehingul on piirtud mõju Telia tulemustele ja netovõlale.

Telia Kesk-Aasiast lahkumise põhjus on massiivne korruptsiooniskandaal Usbekistanis. FT.com kirjutas 2015. aastal, et Dennelindi sõnul on Telia teinud kõvasti tööd, et muuta oma ettevõtted Usbekistanis, Kasahstanis, Tadžistanis, Aserbaidžanis, Moldovas, Gruusias ja Nepaalis paremini juhitavateks.

Ühe Rootsi advokaadibüroo 2013. aasta ülevaates Telia Usbekistani tegevuse kohta selgus, et ettevõte ei suutnud adekvaatselt hinnata kohaliku partnerit ja tema pärisomaniku, kelleks olevat Usbeki presidendi tütar Gulnara Karimova. Ülevaatest ei selgunud, kas Telia andis altkäemaksu või mitte.

2012. aastal väitis Rootsi televisioon, et Telia andis alates 2007. aastast 320 miljonit dollarit altkäemaksu Gulnara Karimovale. Skandaali uurimie laianes kui Šveitsi prokuratuur külmutas Gulnara Karimovaga seostatud 900 miljonit dollarit. USAs ja Hollandis algatati Vene mobiilsideoperaatori VimpelComi Usbeki tegevuste uurimine.