Laupäeval avalikustas Rootsi posti- ja sideamet pakkumiskonkursi tulemused neljale UMTSi litsentsile. Kolmest praegu Rootsi turul tegutsevast GSM-operaatorist ei saanud ainult Telia uue põlvkonna mobiilsidevõrgu rajamise "mandaati". Ilma jäi ka Soome Sonera, teine Eesti Telekomi suuraktsionär.

Võitjateks osutusid Briti Vodaphone Groupi Europolitan, Rootsi Investori ja Hongkongi Hutchinson Whampoa HI3G, Orange Sweden (France Telecom/Orange, Bredbandsbolaget, Skanska ja Schibsted) ja Netcomile kuuluv Tele2. Telia langes välja juba pakkumiste esimeses voorus.

"See on Rootsile katastroof," edastab uudistebüroo Direkt Telia kontserni juhi Marianne Niverti reaktsiooni. "Üheski teises riigis ei ole suurimat operaatorit litsentsita jäetud. See on ajalooline sündmus, millel on pikaajalised ja negatiivsed tagajärjed." "Loomulikult kaebame me otsuse edasi," ütles Nivert.

"Telia enese mudeli järgi arvutades ei suuda nad kuidagi täita meie nõudmisi," ütles Billinger, "puudused on märkimisväärsed."

Suurimaid investeeringuid kavandas oma pakkumises HI3G - kokku 34,3 miljardit Rootsi krooni ehk 62 miljardit Eesti krooni. Telia pakkumine oli 11,4 miljardit Rootsi krooni ehk 21 miljardit Eesti krooni investeeringuteks.

"Paistab, et Telia on oma konkurente alahinnanud," ütles Billinger.

Telia strateegia jaoks, mille eesmärk on olla Põhjala turul liider, on lisaks Soomele ja Norrale vaja UMTSi litsentsi ka Rootsis.