Euroopa Liidu riigid tahavad kehtestada seadust, mis sunniks operaatoreid säilitama andmeid sideseansi toimumisest terve aasta. Soome ajaleht Taloussanomat kirjutas, et internetiliikluse salvestamine ja säilitamine läheks põhjanaabrite sideettevõtetele maksma 4 miljardit krooni aastas, mille peab hüvitama riik.

Eesti sideettevõtted säilitavad praegu andmeid kõnekirjete kohta ühe aasta. Kõnekirjed on EMT avalike suhete juhi Kaja Pino sõnul andmed selle kohta, et kes kellele helistas ja kui kaua kõne kestis. Radiolinja juhatuse esimees Sami Seppänen ütles, et Radiolinja kui telefonioperaator probleemi ei näe – Taloussanomate artiklis viidatud arveldusandmeid salvestavad nad praegugi. “Mailide salvestamine on mahukas ettevõtmine, nii täpselt ei oska kommenteerida, kas artiklis öeldud number on reaalne või mitte,” ütles Seppänen.

Majandusministeeriumi sideosakonna juhataja Edvard Saarma sõnul sisaldab praegu riigikogu menetluses olev elektroonilise side seaduse eelnõu sätteid sideteenuse osutamisega seotud andmete säilitamise, töötlemise ja muu sarnase kohta.

“Erisätted on andmete kohta, mis käsitlevad eri- ja erandtoimingute läbiviimist, näiteks jälitustegevus ja pealtkuulamine,” ütles Saarma. “Neid andmeid tuleb säilitada viis aastat ning sellega seotud kulud kaetakse riigieelarvest.”

Saarma sõnul ei nõuta Eestis arvutivõrgu vahendusel edastatud info säilitamist, samuti ei poolda majandus- ja kommunikatsiooniministeerium sellise nõude sisseviimist. “Kogu internetiliikluse talletamine on seotud äärmiselt suurte rahaliste kulutustega ning kaheldav on ka sellise tegevuse tulemuslikkus,” ütles Saarma.

Samas toimub Saarma sõnul Euroopa Liidus selle temaatikaga seoses intensiivne arutelu ja oletada võib, et varsti võetakse vastu ka asjakohased otsused.