Afganistani mäed peidavad endas USA ja Afganistani valitsuste hinnangul ühe kuni kolme triljoni dollari väärtuses mineraale. Sealhulgas ka tuntud lapis lazulit ehk lasuriiti - sügavsinist poolvääriskivi, mida on kaevandatud Põhja-Afganistanis Badakhshani provintsis juba tuhandeid aastaid, kirjutab Reuters.

„Praguses situatsioonis, mil 50% kaevandamise tulust läheb Talibanile ja enne seda läks relvastatud gruppidele, siis võime lasuriiti defineerida konfliktis kasutatava mineraalina,“ ütles Stephen Carter, Global Witnessi uurija, kes kasumitaotluseta hoiab silma peal lülidel, mis ühendavad looduslikke ressursse, korruptsiooni ja konflikte. „See kõik tähendab, et inimesed peaksid mõtlema, kas seda vääriskivi soetada,“ ütles ta kokkuvõtvalt.

Alates 2014 aastast on kaevandatud vähemalt 12,500 tonni lasuriiti, mille väärtuseks on umbes 200 miljoni dollarit. Enamus sellest kaevandati illegaalselt või vähemalt viisil, mis vältis ligi 30 miljoni dollari suuruseid makse, seisab Global Witnessi väljastatud raportis.

Global Witness ütles, et mitte ainult Taliban ei ole jätkanud kasumi teenimist illegaalsest kaevandamisest, vaid ka Afganistani valitsus võib olla sellega otseselt seotud.
Lisaks ametnikele, keda Global Witness oma süüdistustes välja toob, arvatakse suurt osa süükoormast olevat just endisel kaitseministril Bismillah Mohammadil ning samuti ka mitmetel parlamendiliikmetel, kel on sidemed Põhja-Afganistaniga.

Mohammadi lähedane abi lükkas süüdistused tagasi nimetades neid sisutühjadeks ja püüeteks laastada endise ministri mainet. Gul Mohammad Bedar, Badakhshani kuberner, eitas samuti kõiki väiteid, et valitsuse ametnikud võiksid olla seotud illegaalse kaubandusega, kuid kinnitas, et lasuriidi kaevandused on kontrollitud illegaalsete relvastatud jõukude poolt, muutes raskeks valitsuse võime toimuvat juhtida.

Lasuriidi kaevandamine keelati eelmisel aastal, kuid kaevandused asuvad nüüdseks seadusteta alal, mida kontrollib Taliban.

Suur osa illegaasest lasuriidist smuugeldati välja lähedal asuva Panjshiri provintsi kaudu, mis on koduks mitmetele Afganistani mõjukamatele tegijatele.

Kaevandamissektor läbi riigi on korrumpeerunud ning konfliktne. „Loodusressursid on pikka aega mänginud rolli Afganistani konfliktis,“ kirjeldas raport. „See on kõige hiljutisemalt ilmnenud vägivaldsetes konfliktides lasuriidi üle Badakshanis gruppide sõjapealike poolt, kelle tagalas on Kabuli poliitiline eliit.“