Eestist enne oktoobrit otse Egiptusesse lennata ei saa, küll aga on oma augusti- ja septembrikuised reisid katkestanud nii Leedu, Soome kui ka Rootsi reisikorraldajad. Just lähinaabrite peale vaatavad ka siinsed reisifirmad, omavaheline suhtlus Egiptuses toimuva osas on tihe.

On kaks varianti, kas reis jääb ära juba enne sihtkohta lendamist või katkeb see siis kui olete kohapeal. Esimesel juhul jääte kindlasti ilma teatud summast, mida nimetatakse nö bürookuludeks. Teisel puhul on olukord keerulisem, te saate küll reisiraha tagasi, kuid teatud kulutused maksate siiski kahasse reisifirmaga või jääb see täies mahus teie kanda. Kindlustusele siin lootma jääda ei saa.

Kuludesse tuleb kanda minimaalselt 60 eurot inimese kohta

Muuhulgas Egiptusesse reise korralda Novatours on oma reisitingimustes ära toonud ka reisiteenuste äraütlemise vääramatu jõu tõttu. Siis võib nii korraldaja kui ka reisija lepingu üles öelda igal ajal.

Samas on tingimustes kirjas, et reisikorraldaja kohustub tasuma reisiteenuse eest makstud summad, millest on maha arvatud hüvitis reisikorraldajale reisi ettevalmistamise ja korraldamise eet tehtud kulutuste (bürookulud) eest summas 60 eurot inimese kohta. Lisaks vahetult reisijaga kantud kulud, näiteks viisa hankimine ja reisija poolt väljavalitud hotellile tasutud ettemaks jms.

Kui oled juba ohupiirkonnas ja kasutad reisiteenust, siis peab Novatours sind sealt tagasi kodumaale tooma. Tagasireisiga seotud lisakulud kannavad reisija ja korraldaja võrdsetes osades. Kõik muud ülesütlemise järgselt tekkivad kulud kannab kumbki pool ise.

Seega peab näiteks neljaliikmeline pere kindlasti välja käima 240 eurot bürookulude eest.

Täiskasvanu tasu on 45 ning lapsel 25 eurot

Teine suurem Egiptuse reise korraldav firma on Tez Tour. Nendegi reisitingimustes on sees vääramatu jõu osa. Seal on kirjas järgmine:

Reisikorraldaja ei vastuta kahju eest, mis on tekkinud vääramatu jõu tõttu (sealhulgas, kuid mitte ainult, loodusõnnetused, rahutused, sõjad, terroriaktid, streigid vms.). Kui reisiteenuse osutamine muutub võimatuks või oluliselt raskendatuks või ohtlikuks vääramatu jõu tõttu, võib kumbki pool lepingu üles öelda. Reisikorraldaja kaotab selliselt juhul õiguse reisitasule, kuid tal on õigus mõistlikule hüvitisele juba osutatud või veel osutatavate teenuste eest. Sellisel juhul kannavad lepingupooled reisiga seotud lisakulud võrdsetes osades. Muud kulud kannab kumbki pool ise.

Tez Touri bürookulud, mida vääramatu jõu korral reisijal tasuda tuleb on 25 eurot kuni 12-aastase reisija kohta ning 45 eurot kõigi teiste reisijate kohta (iga reisija eest eraldi).

Kui oled juba kohapeal, siis pead samuti arvestama kuludega

Samuti Egiptusesse reise korraldav Go Adventures on oma reisitingimustes täpsem:

Reisikorraldajal on õigus leping üles öelda, kui reisikorraldaja võimalused reisi teostamiseks kokkulepitud viisil on pärast lepingu sõlmimist oluliselt raskendatud sihtkohas või selle läheduses asetleidva sõjategevuse, loodusõnnetuse, streigi, vms olukorra tõttu või kui reisi ei ole muul ootamatul põhjusel võimalik läbi viia reisija elu ja tervist ohustamata. Lepingu ülesütlemisest teatab reisikorraldaja reisijale esimesel võimalusel.Vääramatu jõu tõttu reisilepingu üles ütlemisel on reisijal õgus reisitasu tagastusele, kuid reisitasust on maha arvatud mõistlik hüvitis juba osutatud või reisi lõpetamiseks veel osutatavate reisiteenuste eest. Reisikorraldajal on kohustus tagada reisijale samaväärne tagasireis. Juhul, kui tagasireisi korraldamisel tekivad lisakulud, siis kannavad reisikorraldaja ja reisija VÕS prg 879 lg 3 tulenevalt tekkinud lisakulud võrdsetes osades. Muud lepingu üles ütlemisest tekkinud lisakulud, sealhulgas majutuse, toitlustuse jms kulud kannab reisija. Reisikorraldaja abistab sihtkohas reisijat talle sobivate lahenduste leidmiseks ja majutuse organiseerimisel.

Reisitasust on reisikorraldajal õigus maha arvata mõistlik hüvitis juba osutatud teenuste eest bürookulu näol 64 eurot täiskasvanu ja 48 eurot lapse eest.

Tarbijakaitse: põhjendatud kulutused võib kinni pidada

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski sõnul on tulenevalt seadusest tõepoolest mõlemal osapoolel ehk nii tarbijal kui ettevõtjal õigus lepingust taganeda.

„Broneeringu tühistamisel tuleb tarbijal eelkõige vaadata sõlmitud reisilepingu tingimusi. Tarbijal tuleb arvestada, et teatud põhjendatud kulutuste kinnipidamine on üldjuhul võimalik ehk sellised kulud, mida reisikorraldaja on teinud juba enne reisi algust.  Selliste kulutuste all on mõeldud näiteks reisi komplekteerimine, hotellide broneerimine, reisijale organiseeritud viisa, kuid samuti kõik muu reisi organiseerimiseks tehtu. Loomulikult on võimalikud ka kõik muud omavahelised kokkulepped reisikorraldaja ja reisija vahel," ütles Turetski.

Hea lugeja, kui sul on ette tulnud olukord, kus reis on vääramatu jõu tõttu katkenud, siis anna meile teada, kuidas toimus sinu suhtlemine reisikorraldajaga ning milliseid kulusid pidid ise katma.