Tervisekaitseinspektsioon tegi ettepaneku kõrvaldada müügilt üllatusmuna „Mr Lucky Egg”, viiruki  „RUSH” ja kosmeetikatooted „Antoška lastekreem aaloe ja kummeliga”, „Antoška lastekreem mähkmekreem saialillega” ning „Antoška lastekreem tuulise ja halva ilma puhuks pantenooli ja E-vitamiiniga” ja kreemi "Kase sari"

Türgis valmistatud üllatusmuna „Mr Lucky Egg” sisaldas ussipead meenutavat näpunukku ning väikeses kilekotis olevaid komme. Ussipea-kujulises mänguasjas avastati ülemäärases koguses ftalaate, mida kasutatakse peamiselt plastikust toodete elastsuse/plastilisuse tagamiseks. Ftalaadid on reproduktiivtoksilised ained, mis põhjustavad pikaajalisel toimimisel sigivushäireid.

Euroopa Liidus kehtestati piirang ftalaatide sisalduse suhtes mänguasjades – näiteks alla 3-aastaste laste mänguasjades või mänguasjade osades, mis võib laps suhu panna, ei tohi ftalaadi sisaldus olla üle 0,1 massiprotsendi. Antud tootes ületas ftalaatide sisaldus piirväärtuse 5-7 korda.

Ohtlikku kemikaali sisaldav toode vedel viiruk „RUSH” 9-milliliitrises pudelis on valmistatud Ameerikas ning sisaldab 95% isobutüülnitriti (CAS nr 542-56-3), mis on klassifitseeritud 2. rühma kantserogeenseks aineks.

Vastavalt sotsiaalministri määruse alusel ei tohi tarbijale jaekaubanduses müüdavad kemikaalid sisaldada 1. või 2. kategooria kantserogeeniks klassifitseeritud aineid.

Ohtlikud kosmeetikatooted „Antoška lastekreem aaloe ja kummeliga”, „Antoška lastekreem mähkmekreem saialillega” ning „Antoška lastekreem tuulise ja halva ilma puhuks pantenooli ja E-vitamiiniga” on valmistatud Venemaal ja sisaldavad mikroobi Pseudomonas aeruginosa, mis võib tekitada naha- ja uroinfektsiooni.

Öine kreem-geel "Kase sari" rasvasele nahale on valmistatud Ukrainas ja sisaldab seent Candida albicans, mis võib tekitada nahaseenhaigusi.

Tervisekaitseinspektsioon tegi ülalnimetatud toodete kohta maaletoojatele ettekirjutused toodete müügilt kõrvaldamise ja tarbijate teavitamise kohta. Kokku kõrvaldati 590 toodet.