The Economisti jaanuari keskel ilmunud statistikakogumiku "Pocket World in Figures 2013" andmetel müüakse Eestis aastas 118,4 liitrit alkoholi elaniku kohta ja selle näitajaga on riik maailmas konkurentsitult esikohal, kirjutab BNS.

Teist ja kolmandat kohta jagavad Soome ja Saksamaa, kus müüakse elaniku kohta alkoholi 99,5 liitrit alkoholi elaniku kohta aastas. Neljandal kohal on Austraalia 99,4 liitri ning viiendal kohal Tšehhi 95,8 liitriga.

The Economisti kogumikust ei selgu, millistest allikatest pärinevad andmed alkoholimüügi kohta ning millise metoodika järgi müüdud alkoholikogus arvestatud on.

Uuringufirma TNS Emor avaldas mullu mais Eesti alkoholituru analüüsi 2011. aasta kohta, mille järgi tarbisid Eesti elanikud aastas 12 liitrit kangeid alkohoolseid jooke, 71,6 liitrit õlut, 15,1 liitrit lahjasid alkohoolseid jooke ning 7,2 liitrit viinamarjaveini ja vermutit. Selle arvestuse järgi kujuneb aastaseks alkoholimüügi koguseks elaniku kohta 105,9 liitrit. Statistikast on maha arvestatud turistide kaasaostud ja kohapeal tarbimine.

TNS Emori andmetel ostsid Eestis 2011. aastal müüdud alkoholist absoluutalkoholi arvestuses ligi 28 protsenti turistid. Seega kujunes ühe Eesti elaniku arvestuslikuks absoluutalkoholi tarbimismahuks 10,6 liitrit, mis on umbes 11 protsendi võrra enam kui 2010. aastal.

Põllumajandusministeeriumi tellimusel koostatud turu ülevaade tugineb statistikaameti, rahandusministeeriumi ning maksu- ja tolliameti andmetele, TNS Emori hinnavaatlustele ning Emori Agriseire uuringu raames tehtud kohalikku alkoholitarbimist ning turistide alkoholitarbimist ja alkoholi kaasaoste puudutavatele uuringutele.