Majandusajaleht kirjutab, et kolme Balti riigi kiire majanduskasv paneb muretsema rahvusvahelisi reitinguagentuure. Näiteks Standard & Poors hindas sel nädalal Eesti tulevikuperspektiivi negatiivseks, sama hinnangu sai maikuus Leedu. Läti puhul alandas Standard & Poors mais reitingu BBB+ks negatiivse väljavaatega.

Palkade kasv ületab tootmise kasvu ja see õõnestab tööstuse konkurentsivõimet, kirjutab FT.  Samal ajal kasvab import kiiremini kui eksport. Ülekuumenemine on purustanud Balti riikide lootuse varakult eurotsooni pääseda, praegu pakutakse võimalikuks liitumisajaks 2012. aastat.

Siiski ei ole Financial Times’i arvates Balti riikide suurim oht mitte välisriikide usalduse kaotamine. Leht leiab, et Baltikumi valuutades või panganduses suuremat kahtlust ei ole. Ohtu näeb ajaleht selles, et tarbijakäitumine muutub, kui jätkuva majanduskasvu peale lootvate inimeste usk puruneb. Tarbijakäitumise muutus võib aga seda tähendada, et elamute hinnad langevad väga madalale ja algab suur majanduslangus, prognoosib Financial Times.

Selline ränk maandumine aga viskab Balti riikidele kaikaid kodaratesse nende teel Lääne-Euroopale järele jõudmises. Isegi Eesti, see kõige rikkam kolmest, on praegu oma sisemajanduse kogutoodangus inimese kohta jõudnud ainult 2/3 ELi keskmisest.

Kiire langus võib hakata mõjutama ka Skandinaavia pankasid, mille abi on Baltikumi majanduskasvu palju toetanud. Samas on pangad praeguses olukorras ka süüdi: pangad on meelsasti tarbijatele raha laenanud, selle asemel, et laenata eksportimisega tegelevatele firmadele. Nüüd on pangad laenutingimusi karmistanud, kuid ränka kukkumist see ei peata.

Ühe tuntud reitinguagentuuri Moody’s spetsialist Kenneth Orchard usub: „Tundub järjest tõenäolisem, et tuleb ränk maandumine. Isegi siis, kui kasv lihtsalt järsult aeglustub, siis tundub see langemisena.“