Enamik mullikaist on välismaist päritolu, kirjutab Võrumaa Teataja.

Talu peremehe, riigikogu Res Publica fraktsiooni liikme Tiit Niilo sõnul toodi 20 mullikat septembris Šveitsist, 66 Saksamaalt. „Eestis ületab nõudlus praegu pakkumise,” märkis Niilo. „Loomulikult oleks me ostnud siit, kui väärt mullikaid oleks saada olnud. Kuna neid polnud, tuli riskida.”

Niilo on loomade pärast mures, sest oktoobri keskpaigas valmima pidanud laut pole tänini valmis. Enamik mullikaist on praegu õues, poegima hakkavad loomad paigutatakse esialgu vanasse lauta.

„Neil päevil peaks kiire aeg pihta hakkama, esimesed vasikad peaksid kohe-kohe sündima,” ütles Niilo. „Loodame, et suurema vooru vasikaid saame vastu võtta ikka uues laudas.”

Peremehe sõnul on vasikad piimatootjale väärt kõrvalprodukt, seda saab tulevikus müüma hakata. „Usun, et paari aastaga saab Eestis asi tasakaalu ja ka kodumaalt on võimalik endale väärt lehma järglane hankida.”

Head turgu näeb ta ka Venemaal. „Praegugi läheb arvestatav osa mullikaist ekspordiks, peamiselt Poolasse ja Lätti. Ent Venemaa oma suure turuga on täitmata auk!” sõnas Niilo.

Põhjus, miks osa vasikaid tuleb mujale müüa, on Eestile kehtestatud piimakvoodis. „Eestis on 100 000 lüpsilehma. 624 000 tonni tootmiseks, mis on Eestile ette nähtud piimakvoot, piisab vähemastki hulgast lehmadest kui 100 000, loomi hakkab üle jääma,” lausus Niilo.