IKT sektoris töötab 17 000 inimest. Praxise uuringu järgi vajab sektor 2020ni kuni 8000 inimest. Eesmärk on sektorisse tuua lisaks veel teine 17 000 ehk suurendada 34 000ni.

Paananeni sõnul tehakse praegu tööd, et teistest sektoritest tõmmata. Üheks võimaluseks on veel inimesi teistest riikidest sisse tuua.

Töötajate sissetoomisest rääkides ütles Paananen täna Palgainfo Agentuuri poolt korraldatud seminaril, et IT-sektoris umbes 10 protsenti testijatest pärineb välismaalt. Kogu sektoris on välismaalasi kuus protsenti. Skypes näieks moodustab välismaalaste arv viiendiku.

Selleks, et IKT sektoris tegeleda näiteks tootearendusega, mis annab suuremat lisandväärtust, tuleks sisse tuua eelkõige kogemustega tootejuhte ja juhte, kuna koolides sellist haridust ei saa.

Paananeni sõnul jääb IT-kutsehariduses pakutavast tasemest väheseks. See tuleneb eelkõige õpetajate nappusest. Paljud õpetajad leiavad tööd erasektoris.

Selleks, et sektori kõrget palgataset veidigi kontrolli alla saada, leppisid IKT sektori ettevõtted Paananeni sõnul mõned aastad tagasi kokku, et agressiivseid üleostmisi ei tehta ning samuti ei meelitata tööle üliõpilasi esimeselt kursuselt.

Palgad on sektoris sisuliselt rahvusvahelisel tasemel. Paananeni sõnul korrigeeritakse palku vastavalt asukohamaale, sest selge on see, et Londonis tuleks maksta enam, kuna sealne elu on kallim.

IKT sektor annab Eestis SKPst 3 protsenti, valdkonnas tegutseb 4000 ettevõtet, 45 protsenti töötajatest töötab 8 suurettevõttes.

Paljud IT-sektoris tegutsevatest ettevõtetest on Paananeni sõnul nn mees ja koer tüüpi ettevõtted, kust tulu võetakse välja enamasti dividendidena.

Suured ettevõtted on tihti rahvusvahelise osalisusega või töötavad rahvusvahelisel turul. Teine osa ettevõtteid on orienteeritud kohalikule turule ning tegelevad IT-halduse ja IT-arendusga. IKT sektoris on tavaline, et paljudel töötajatel on ettevõtetes osalused, aktsiaosalusprogrammi tulu võib seal ulatuda mitmekordse aasapalgani.

17 000 töötajatest pooled töötavad kõrgema taseme töökohtadel, kelleks on juhid, programmeerijad, arendajad. Sektoris on tugev meeste ülekaal, kuna sektoris töötab 80 protsenti mehi.

Sektorit mõjutab palju ühe ettevõtte - Ericssoni - käekäik. Seal töötab enam kui 2000 inimest ning kus enamik on nn madalama taseme töökohad.