„Minu ettevõtet ei ole enam, jah. Seitse aastat tööd, 13 inimest palgal, kõik välismaa suurettevõtted on kliendid – kõik, kes mujalt pankadest välja visati,” sõnas Järviste tänahommikuse finantsinspektsiooni teate peale, mis tühistas tema ettevõtte tegevusloa ja tunnuskoodi. Ta selgitas, et nende käibed hakkasid kasvama pärast seda, kui mitu teist siin tegutsenud panka kinni pandi.

„Kuna meil on Mastercard, mida teistel makseasutustel ei ole, siis see oligi, miks just meie poole pöörduti,” kirjeldas Järviste. Tema sõnul on ta terve hommikupooliku tegelenud klientide ja äripartnerite teavitamisega ning sellekohaseid nõukogu ja juhatuse protokolle vormistanud.

Ei nõustu süüdistustega

„Mis puudutab aga FI juhatuse poolseid süüdistusi rahapesu ja omavahendite minimaalsuuruse nõude teadlikku ja tahtlikku rikkumist, siis nende süüdistustega ma absoluutselt ei nõustu,“ lausus Järviste. Tema sõnul on GFC Good Finance Company AS on omalt poolt nendele süüdistustele vastuväited ja selgitused esitanud. „Kavatsen kindlasti ka kasutada seadusest tulenevat õigust otsus kohtus vaidlustada,” ütles Järviste.

Ühtlasi nentis ettevõtja nördinult, et kahetseb, et makseasutusele litsentsi Eesti Vabariigis taotles ja mitte mujal. „Varasemalt finantsinspektsiooni poolt tähelepanuta jäänud globaalne rahapesu toimus meie riigis aastaid varem, nüüd üritatakse aga Eesti mainet kohalikke väikeettevõtteid sulgedes päästa,“ pahandas Järviste.

Pea seitsme tegevusaasta jooksul ei ole ettevõtte omanikud palga- ega dividenditulu saanud. Kõik vabad vahendid suunati Järviste kinnitusel ettevõtte arendamisse. Ettevõtte käive küündis viimase, värskeima, 2017. aasta majandusaasta aruande järgi üle 130 000 euro, kasum oli üle 83 000 euro. Samas veel 2015. aasta oli ettevõtte käive ligi 26 000 euro ning ettevõte 141 000 euroga kahjumist.

„Reguleeritud makseteenuste turul ei saa taluda makseasutust, kes jätab sellises ulatuses täitmata olulised rahapesu tõkestamise seadusest tulenevad kohustused, näidates sellega õiguskorra suhtes üles ükskõiksust, saamatust või rikkumiste sihilikkust," põhjendas otsust finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.

Ei täitnud finantsinspektsiooni ettekirjutust

Nimelt on GFC Good Finance Company AS viimastel aastatel oluliselt rikkunud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse ning makseasutuste ja e-raha asutuste seaduse nõudeid. Makseasutuse tegevuses on esinenud ulatuslikke probleeme seoses rahapesuvastase tegevuse ja tunne-oma-klienti protseduuride rakendamisega.

Samuti ei ole makseasutuse omavahendite suurus vaatamata finantsinspektsiooni korduvatele teavitustele vastanud pikka aega seaduses sätestatud minimaalsele nõudele. Hoolimata finantsinspektsiooni korduvale sunniraha kohaldamisele, ei täitnud makseasutus ka finantsjärelevalve ettekirjutust.