Soodsamate korraldustingimuste tõttu on Balti riikides eelistatuimaks kohaks tõusmas Riia.

“Eks me teeme pingutusi, et võimaluste piires paremaid staare Eestisse tuua,” ütles Peeter Rebane. Samas lisas ta, et kuigi Eestis on sel aastal toimunud või toimumas kolme maailmakuulsa artisti kontserdid (R.E.M., Lenny Kravitz ning Phil Collins), ei anna see veel märku sellest, et nüüd hakkab tippstaare siin taas rohkem käima. “Ma ei ütleks, et olukord on drastiliselt paranenud. Kolm artisti aastas on vähe, kui võrrelda kas või Soomega, kus käib paar artisti kuus.”

BDG juhi sõnul on tippartiste Eestisse tuua keeruline, sest keskkond pole just kõige soosivam – turg on pisike ning inimeste ostujõud Lääne-Euroopaga võrreldes nõrgem.

Ka on Eesti puhul miinuseks see, et siin on kontserdipiletitelt võetavad maksud kõrgemad kui mujal maailmas, lisaks tõusevad pidevalt artistide esinemistasud. Rebase sõnul on Eestis kontserdipileti käibemaks 18 protsenti, samas kui Lätis on maksumäär null.

Eesti on väike

“Kõige esmane on siiski Eesti väiksus. Trend on ka see, et maailmas langevad plaadimüügi käibed 9-10 protsenti aastas ja artistid näevad üha enam kontserte sissetuleku allikana,” märkis Rebane, kelle sõnul tingib see ka artistide hinnatõusu.

Sel põhjusel on kontserdi korraldamine praegu tunduvalt riskantsem kui näiteks aastal 2001. “Siis käis meil aasta jooksul 6-7 suurt tegijat: Elton John, Depeche Mode, Rammstein, Roxette jt. Sel aastal pole meil aga teadaolevalt ühtegi Tallinna lauluväljakul toimuvat kontserti.”

Rebase sõnul võib öelda, et Läti on tippartistide kontsertide korraldamises juba Eestist mööda läinud. Tuleva aasta veebruaris valmib lõunanaabritel Riias ka suur jäähokiareen, millest saab Baltimaade suurim omasugune, mahutades 12 500 inimest. “Riia on kontserdi korraldamise poole pealt Baltikumis number üks.”

Eesti ainsa eelisena nimetab meelelahutusfirma BDG juht Tallinna lauluväljakut.

Sellest hoolimata hoiab BDG Rebase kinnitusel raudu tules ning peab artistidega Eestisse tuleku läbirääkimisi.

Sügisel suurhallis toimuva Phil Collinsi kontserdi näol on Peeter Rebase sõnul tegu üldse Baltimaade suurima siseproduktsiooniga.

Soomlastega ei jõua sammu pidada

•• BDG hoiab võimalike Eestisse toodavate artistide puhul silma peal ka oma Soome koostööpartneri Welldone’i tegemistel.

•• "Kuulasin Soome toodavate artistide nimekirja ja lõppu ei paistnud. Kaalusime, kas meil oleks sellest nimekirjast kedagi suvel või sügisel Eestisse tuua, kuid enamik artiste on liialt kallid," tõdes BDG juht Peeter Rebane, nimetades ühe näitena Anastaciat.

Kui aga rääkida Soomest, toimuvad seal tänavu lisaks Lenny Kravitzi ning Phil Collinsi kontsertidele veel näiteks Rod Stewarti, Elton Johni ja Iron Maideni esinemised.

•• "Kaalusime väga tõsiselt Eaglesi Eestisse toomist ning meil oli olemas põhimõtteline kokkulepe, kuid neile oleks sobinud ainsa päevana 23. juuni," märkis Rebane.