Võrreldes neli aastat tagasi tehtud sarnase küsitlusega tunnistasid mitmed Äripäevaga vestelnud 92 tippjuhist, et kolmandaks partneriks võiksid valitsuses tasakaalustava jõuna olla sotsid. Reformierakonda küll armastatakse, aga nende võimalikku suurt valimisedu samas kardetakse. “Ma olen sotsiaalse hingega inimene ja loodan, et me ei arene vaid kuivas raamatupidamise maailmas ega räägi ainult numbritest, vaid ka pehmetest väärtustest,” ütles ASi Harju Elekter juhatuse esimees Andres Allikmäe.

Mitmed tippjuhid pelgavad, et kui praegusel valitsusliidul õnnestub pärast valimisi saada riigikogus enamus, siis võib kaasneda valitsejate liigne rahulolu ning jäädakse loorberitele puhkama. Eesti Telekomi juhi Valdo Kalmu sõnul soovivad inimesed teada, kuhupoole ollakse teel, milline on meie riigi visoon. Ei piisa ainult üheks aastaks tehtava eelarve raames mõtlemisest. “On vaja uusi mudeleid, uusi lähenemisi. Tuleks kuulata rohkem ühiskonda, teadlasi ja eriti kolmandat sektorit — kodanikuühiskonda. Seda tarkust pole nii väheste inimeste peas — tarkus on laiali,” rääkis Kalm. Tema sõnul on heaks näiteks Arengufond, kus vähemalt püütakse laiemapõhjalist visiooni luua, kuid poliitikud ei lähe sellega kaasa.

Ideali juhatuse esimees Hardi Isok ütles, et kõige parem variant oleks, kui peaminister Andrus Ansip saaks koos IRLiga jätkata ja ettevõtluskeskkonnas ei toimuks suuri muutusi. Samas ta aga lootis, et IRL tugevdab oma positsiooni. “Reformierakonnale oleks vaja võrdväärset vastast, kellega saaks tekkida diskussioon. Praegu on tõsine oht, et kui Reformierakond saab palju hääli, lähevad valitsuse otsused liiga ühele poole kaldu ning see pole majandusele ega Eestile tervikuna hea,” märkis ta.

On ka neid, kes sooviksid praeguse opositsiooni võimuletulekut. “Olen 15 aastat lootnud, et Reformist on mingit tolku. Midagi ongi tolku olnud, aga see, mis minu jaoks on oluline — näiteks suhted Venemaaga -, on hullemaks läinud. Mina olen pööranud end 180 kraadi ja tahan näha, mida Keskerakond ära teeks,” rääkis ASi Hert-Transport juhataja ja omanik Tarmo Tšernjavski. Sevenoil ESTi juhatuse liige Mati Luik oli samuti seda meelt, et Eesti poliitika vajaks järsku muutust. “Eestile parim valitsuskoalitsioon oleks Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide valitsus,” lasus ta.