Mitmed tuntud ettevõtete juhid on uue väljakutse otsin-gutel töökohta vahetades hakanud tegutsema eelmisest oluliselt erinevas valdkonnas – pankurist on saanud mobiilsidefirma juht ja kaupmehest turvafirma eestvedaja.

Eile teatas Tallinna Kaubamaja oma kauaaegse juhatuse esimehe Peeter Tohveri lahkumisest. Tohver asub märtsis tööle turvafirma ESS juhatuse esimehena.

"Olen ennast ärimaastikul kvalifitseerinud kui juhi professiooni müüv palgatöötaja, seetõttu on mul tarvis uusi väljakutseid, et mitte ise rooste minna," ütles Tohver kaubamajast lahkumise põhjuseks. Uut töökohta ESS-is nimetas Tohver uueks ja huvitavaks väljakutseks pärast enam kui 5-aastast tööd kaubamajas.

Tohveri sõnul on ESS samuti usaldust müüv ettevõte nagu kaubamajagi. "Minu tugev külg on usaldust müüa, enda sees tunnen, et see koht sobib," lisas ta.

Tohver ütles, et alustab tööd ESS-is märtsi alguses. 1. märtsil arutab kaubamaja nõukogu, kes saab uueks juhatuse esimeheks.

Kaubamajast on lahkumas ka turundusdirektor Georgi Viies.

"Usun, et ärikultuurikiht Eestis on piisavalt paks ja omanikel nii suured huvid kaubamajas, et minu asemele tuleb kindlasti väga hea uus juht," rääkis Tohver.

Mobiilisideoperaatori AS-i Ritabell tegevdirektor Üllar Jaaksoo sõnul on iga tippjuht spetsialist juhtimise alal. Jaaksoo töötas veel mullu Eesti Ajakirjade Kirjastuse direktorina, kuhu ta tuli 1998. aastal Hoiupanga juhatuse esimehe kohalt.

"Valdkonna vahetus on juhile nagu armastuse vahetus, sest lisaks kabinetile tuleb muuta suhtlusringkonda, sissetulevat infovoogu, kasulikke linke," rääkis Jaaksoo. Tema sõnul müü-vad pangandus ja telekommunikatsioonifirma sarnast, käega mittekatsutavat teenust, mis tuleb inimesele arusaadavaks ja usaldusväärseks teha.

"Juht ei ole tehnoloog, vaid riskispetsialist: piima hulgimüüja ei pea teadma valgu sisaldust piimas, vaid piimaturul valitsevaid riske ja trende," rääkis Jaaksoo.

Samuti peab juht Jaaksoo hinnangul olema oma ettevõtte fänn, kes suudab töötajatele eeskujuks olla ja neid innustada.

Uudisteagentuuri Baltic News Service juhatuse esimehe kohalt MicroLinki juhatuse esimeheks läinud Allan Martinson ütles, et juhi peamine oskus on juhtida inimesi ja koondada enda ümber spetsialiste, kelle kompetentsus aitab juhil otsuseid langetada.

"Tavaliselt head, oma valdkonda tundvad spetsialistid ei ole head juhid, sest neil puudub üldine nägemus," väitis Martinson.

Samas tunnistas ta, et juht peab olema pädev omal alal. "Kui ma poolteist aastat tagasi BNS-ist MicroLinki läksin, siis muidugi oli keeruline ja ma tegin lollusi ka, kuna ma olin oma kompetentsusest liiga kõrgel arvamusel," rääkis Martinson.

Endine pankur sobib väga hästi vabrikandiks

Koolitus- ja personaliotsinguspetsialistide hinnangul sobib hea juhtimiskogemusega inimene hästi ka hoopis teises valdkonnas tegutseva firma etteotsa.

Personaliotsingu- ja koolitusfirma Fontes omaniku Tõnis Arro sõnul pole üldiselt vahet, kas juht juhib panka või vabrikut. Mitmekülgsuse teeb tema hinnangul võimalikuks juhtide universaalne ärijuhtimise haridus.

"Ekspankur Olari Taal ei pea teadma ketshupi retsepti, et Ösel Foodsi juhtida. Pealegi on ketshupi tegemine nii lihtne, et selle selgekssaamiseks läheb 5 minutit," ütles Arro.

Arro sõnul pole selles midagi halba, kui näiteks Üllar Jaaksoo juhtis Ajakirjade Kirjastust nagu panka. "Kirjastus on ka äriettevõte, mis lihtsalt omab 10 ajakirja, aga mõtteviis on sama mis pangal," märkis ta.

Koolitusfirma EM-Internationali tegevdirektori Tiit Elenurme sõnul oleneb juhi valik organisatsiooni struktuurist ja juhi ees seisvatest ülesannetest.

"Kui juht peab tegema saneerimisotsuseid, võib kehtida reegel, et uus luud pühib paremini," märkis Elenurm. "Kui ettevõtte areng on järjepidev, siis on samast ettevõttest väljakasvanud juht samuti normaalne areng," rääkis ta.

Elenurme sõnul on juhtide ettevõttest ettevõttesse liikumine Eestis tihti seotud omanike ja tegevjuhtide nägemuse lahknemisega ning ei pruugi olla juhi aastaid ette planeeritud karjäär.

Elenurme hinnangul ei pea täielikult paika mõttetera, et iga viie aasta tagant peaks töökohta vahetama. "Kui inimene on mingi visiooni algataja või elluviija, võib selle elutsükkel olla pikem ja ta tahab selle lõplikult ellu viia, mis kestab kauem."

Tiina Joosu, Kristiina Tamberg