Tervelt kolm neljandikku uuringus osalenutest tõid maksutõusu esile, mis uuringut tutvustanud PwC Eesti partneri Ago Vilu sõnul oli esimest korda nii suurt tähelepanu pälvinud. "Kuigi maksukoormus ei ole otseselt tõusnud, siis võib aimata selle taga kaht põhjust: maksuregulatsioonide täiendamist ning maksude mitte-vähendamist," rääkis Vilu.

Uuringu tutvustamisel viibinud LHV majandusekspert Heido Vitsur märkis, et isegi siis, kui tegemist on kehtivate maksude tegeliku väljanõudmisega, siis efektiivne maksukoorem ikkagi tõuseb, vahendas BNS.

Ei tohiks ka unustada, et kui tööjõukulude osakaal kogukulus tõuseb, siis kõrgete tööjõumaksude tõttu võib jääda mulje, nagu maksukoorem tõuseks, lisas tutvustusel viibinud Tarmo Sild Arco Varast.

Lisaks maksukoormusele oli uuringus osalejate sõnul suuremaks mureks arenenud riikide vähene majanduskasv, mis Eesti tingimustes tähendab peamiselt muret kaubanduspartnerite Soome, Rootsi ja Saksamaa majanduse tuleviku pärast. Pea kaks kolmandikku vastanutest tõi välja ka liigsed regulatsioonid.

Samad põhjused, kuigi teises järjekorras, olid peamiste majanduskeskkonnariskide seas esikohal ka PwC ülemaailmse tippjuhtide uuringus. Veel kartsid maailma suurettevõtete juhid valitsuste majandust pärssivaid reageeringuid eelarvedefitsiidile.

Peamised etteheited valitsusele seoses majanduskeskkonna paremaks muutmisega olid Eestis uuringule vastanute hinnangul seotud peamiselt tööjõu ja sotsiaalteemadega. Esile toodi vajadust suurema tööjõu tagamise järele, töökohtade loomist noortele, töötajate tervise tagamist, aga ka üldist vaesuse ja ebavõrdsuse vähendamist. Kõige vähem probleeme oli ettevõtjatel riigi tegevusega finantssektori stabiilsuse ja infrastruktuuri heakorra tagamisel.

Eesti tippjuhtide uuring viidi läbi internetiküsitlusena PwC globaalse tippjuhtide uuringu raames tänavu jaanuaris. Uuringus osales 70 Eesti ettevõtte tippjuhti.

Ettevõtetest 34 protsenti olid valdavalt Eesti ja 54 protsenti välismaa erakapitalile kuuluvad ning 11 protsenti riigi või munitsipaalomanduses. Ligi poolte ettevõtete aastakäive on suurem kui 40 miljonit eurot.