"Jah, kindlasti plaanime seda kasutada. See on üks suuremaid päästerõngaid, et turul saaks edasi toimida," lausus Ostrat.

Ostrat rääkis, et olid sunnitud sellel nädalal mõned toidukohad ajutiselt sulgema. Nii on praegu uksed sulgenud Meat Market. Truffe, Cookbook, Kolm tilli ning Umbroht.

Kõik kaubanduskeskustes asuvad Gustavi kohvikud on avatud. Osad töötavad küll lühendatud ajaga ning miinimumpersonaliga. Erinevatel ettevõtjatel on olnud kaubanduskeskustega probleeme, kus keskuse omanikud ei luba poode sulgeda. Ostrati sõnul ei ole nemad pidanud kaubanduskeskustega sõjajalale minema. Nii on nad saanud kokkuleppele lühendatud töötamise aja osas. Paljud keskused on ka ise lahtiolekuaega lühendanud. „Vähemalt Tartu keskustega on küll meil väga hea koostöö,“ lausus Ostrat.

„Eks seda olukorda tuleb võtta kui pikaajalist teadmata perioodiga puhkust. Võimalikult palju välja puhata ja siis hurraaga edasi minna,“ lausus Ostrat.

Ostrati sõnul lähenesid nad inimestele individuaalselt ning iga restoran vaatas, milline võimalus neile kõige paremini sobis. Koondamise küsimust ei ole nad kaalunud. „Palkade kärpimise, töötundide vähendamise ja erinevate kokkulepetega oleme suutnud olukorra loodetavasti kontrolli alla saada,“ lausus ta.

Ostrat möönis, et läbirääkimiste aeg oli keeruline moment, kuid selgus, et inimesed hoiavad kokku ning suudeti sõlmida palju erikokkuleppeid, milles ei pidanud ainult seadust järgima, vaid inimesed olid valmis vastu tulema. Osades ettevõtetes kärbiti palka 30% ja olukorra taastumisel tuuakse see varasemale tasemele tagasi.
„See oli moment, kus terad eraldati sõkaldest. Ju need, kes ei olnud valmis koostööd tegema, ei olegi meie inimesed,“ lausus Ostrat, lisades, et tegemist ei ole ettevõtete tekitatud kriisi vaid ülemaailmse olukorraga ning praegu tuleb kokku hoida.

Osa töötajaid on puhkusel, osad haiguslehel, on inimesi, kes teevad tööd kodukontoris ning osades kohtades tehakse kojuvedu.
„Osad majad on täitsa edukalt lahti ja ei saa öelda, et oleks toimunud katastroof,“ lausus Ostrat, lisades, et käive on küll 50% langenud, kuid mitte näiteks 80%.

Positiivse näitena toob ta Kolm tilli, kus hakati kojuvedu pakkuma ning suudetakse sellega saada 70-80% varasemast käibest. „Kojuvedu on niipalju kasvanud, et meie käibelangus on ainult 20-30%,“ rääkis Ostrat. Kui varem oli ühel päeval tööl 12 inimest, siis nüüd kolm.
Ostrati sõnul annab praegune olukord ettevõtjale hea võimaluse ressursid ning tööjõud üle vaadata.

Praeguse kriisolukorra kohta on Ostrati sisetunne hea. „Mul ei ole endal tuju kuhugi sügavasse auku langenud ja tundub, et maailm ise tegi ühe suure restardi. Inimesed saavad vaadata, millega tuleb tegeleda ja millega mitte,“ lausus ta.