“Tahame kulutuste kompenseerimist, hagi on esialgu esitatud küll väiksema numbri peale, kuid eesmärk on ikka kogu raha lõpuks kätte saada,” lausus Postimehele Kodumajagrupi juhatuse esimees Urmas Laur.

Detsembri eelviimasel päeval kohtusse esitatud hagi on tehtud 1,2 miljoni krooni väljanõudmiseks. Positiivse otsuse korral pöördub firma linnakohtusse juba kogu raha kättesaamiseks.

Lauri sõnul ehitas firma elurajooni teadmisega, et linn hüvitab tänavate väljaehitamise kulud. Esimest korda pöördus firma hüvitamise osas linna poole 2000. aasta suvel.

Laur ütles, et alguses lükkas linn kompenseerimist edasi, viidates raha puudumisele eelarves ja vajaliku korra väljatöötamisele, kuid 2002. aastal otsustas linn hüvitamisest sootuks keelduda.

Kodumajagrupp algatas seejärel praeguseks juba riigikohtuni jõudnud vaidluse, milles selgus, et firmal on planeerimis- ja ehitusseaduse kohaselt teatud tingimustel õigus nõuda linnalt hüvitust. “Oleme seisukohal, et meil olid teatud kokkulepped, meile midagi lubati ja neid lubadusi pole täidetud,” märkis Laur.

Kui Kodumajagrupil õnnestub kohtuvaidluses linn seljatada, võib see endaga kaasa tuua rahanõuete laviini kinnisvaraarendajate poolt, sest kui aastatel 1997–2001 hüvitas linn arendajatele kümnete miljonite kroonide eest tänavaehitusi, siis 2002. aastal see järsult katkes.

Tallinna abilinnapea Peep Aaviksoo ütles, et linn ei kavatse Tiskre elurajooni tänavaid 20 miljoni krooni eest välja osta.

“See on kogu maailmas levinud tava, et arenduspiirkondades arendaja ise finantseerib nende teede ehituse ning vaid siis, kui peale tuleb ka ühistransport, võivad olla teistsugused kokkulepped,” lausus Aaviksoo.