“Oleme uurinud Eesti, Läti ja Poola turgu ning peame pargi rajamise ühe kasuks otsustama,” ütles Tivoli Internationali asepresident Mads Vaczy Kragh. “Lõplik otsus oleneb kohalikest võimudest. Peamine on see, et formaalne asjade kulg oleks kiire. Teine oluline asi on asukoht, soovime hea ühendusega paika,” ütles ta.

Aasta alguses külastas Kragh Tallinna linnavalitsust, et otsida võimalusi Tivoli rajamiseks Tallinna. “Tänaseks on kokku lepitud, et koos pannakse kokku töögrupp, mis töötab välja vastastikuste huvide protokolli,” ütles Tivoli Internationali Eesti esindaja Anne Luik.

“Kohta pole linn veel välja pakkunud, kuid see võiks olla sadama ja vanalinna vahel, kuna Tivoli äriplaan eeldab pargi külastajatena Eesti väiksuse tõttu näha ka Soome turiste – neile oleks selline asukoht hea,” ütles ta.

2000 töökohta

Juhul kui Tallinna peaks tulema sama mastaapne park nagu Tivolil on Kopenhaagenis, hinnatakse selle maksumuseks üle nelja miljardi krooni. Mastaapne park looks 1500–2000 uut töökohta. Kopenhaageni kesklinnas paikneb park 8 hektaril, linnast väljas on Tivolil veel 60 hektarit maad k.a Legolandi park. Luige sõnul võiks Tallinna park olla 10-15 hektari suurusel maa-alal, millest osa võib linna-, osa eramaa olla.

Kopenhaageni meelelahutuspargis on muu hulgas lõbustuspark, kontserdisaal, vabaõhumuuseum, suveteatrid jpm.

“Tivoli tuleb sinna, kus linn on asjast ise huvitatud, ta võiks maaga toetada,” ütles Luik. Tallinna kui turismilinna mainele tähendaks park tema sõnul väga palju. “Võiks käima panna ka näiteks spetsiaalsed Tivoli laevad Helsingi ja Tallinna vahel. Soomlastel sellise kontseptsiooniga parki pole,” ütles ta.

Uue pargi asukoha leidmise projekti konsultandi Kenneth Wahlbergi sõnul on Tivoli ja Tallinna linnajuhid juba projekti kallale asunud. “Tegemist oleks nii turistidele kui ka kohalikele mõeldud meelelahutuspargiga, mis peaks pakkuma konkurentsivõimeliste hindadega pääsmeid,” ütles ta. Küsimusele, kas on mõtet Eesti väiksele turule suurt lõbustusparki ehitada, vastas Wahlberg, et Taanis elab 14 miljonit inimest ning seal on 10–14 lõbustusparki.

“See on absurd,” ütles Tivoli Tuuri korraldava Leif Meelelahutuse omanik Lauri Viikna, kes polnud Tivoli plaanidest teadlik. “Tuua soomlasi siia – seda ei usu ma eales. Soome eakad käivad siin tervist ravimas ja noored siia ei tule,” ütles ta. Viikna sõnul on ainuõige variant inimestele meelelahutus koju kätte viia, kuna Eesti pole majanduslikult veel nii heal järjel, et inimesed Tallinnas lõbustuspargis jõuaks käia.

Park pole sentigi teeninud

“Rocca al Mare lõbustuspark pole avamisest saadik sentigi kasumit teeninud, vaid elab linna dotatsioonidel ning müüb maad, et vee peal püsida,” ütles ta. Viikna sõnul on Eestis lühike ka suvine aeg, mil lõbustuspargid lahti olla saavad.

“Minu äri kehvim linn on Tallinn. Seega, kui nad tahavad peaga vastu seina joosta, andku tuld. Mina võtan Eesti, mis neile jääb, Soome turistid või?” rääkis Viikna.

Tallinna linnavalitsuse ettevõtlusosakonna juhataja Kairi Teniste sõnul oleks uus park mõeldud nii eestlastele kui ka turistidele. Kas ka linn võiks projekti finantseerida, ta öelda ei osanud.

Üheks võimalikuks Tivoli pargi asukohaks on Skoone Bastioni ala, kuhu OÜ Steinberg soovis veel eelmisel aastal rajada Serena-sarnase veekeskuse. Maatüki vastu on huvi tundnud ka Kunstiakadeemia, et uus koolihoone ehitada.

Tallinna abilinnapea Toomas Vitsuti sõnul müüakse maa-ala igal juhul veel sellel aastal. Tema sõnul sobiks sinna nii Tivoli kui ka veekeskus.