Vastava lepingu allkirjastasid Eesti Gaas ja Tallinna Küte läinud nädalal.

AS-i Tallina Küte juht Kristjan Rahu ütles, et gaasihinna tõusu tõttu kallineb soojuse hind juunikuus, ent kui palju, selle üle on veel vara spekuleerida. Ühe eksperdi hinnangul võib tallinlaste toasoojus kallineda üle kümne protsendi.

Eesti Päevalehe andmetel põhjustab hinnatõusu asjaolu, et Gazprom tahab Eestis lähiaastail saavutada Lääne-Euroopa hinnataset: 200–250 dollarit 1000 kuupmeetri maagaasi eest. See on praegusest hinnast (100 dollarit 1000 kuupmeetrit) ligi 2,5 korda kallim. Eesti Gaasi sõnul on Gazprom gaasiostu tingimusi juba muutnud, ent uut hinda ei soostu firma ütlema.

Eesti Gaasi müügidirektori Raul Kotovi sõnul käivad suurklientidega pidevalt hinnaläbirääkimised. Kas, millal ja mis mahus tõuseb hind eratarbijale, Kotov ei öelnud. Energiaturu inspektsioonile ei ole veel vastavat avaldust tehtud, kuna läbirääkimised Eesti Energia ja Eesti Gaasi vahel alles käivad. 56 protsenti soojusest ostab Tallinna Küte Eesti Energiale kuuluvast Iru elektrijaamast. Lõplik hinnatõus sõltub suuresti sellest, millisele kokkuleppele jõuavad Eesti Gaas ja Eesti Energia.

Uus hind poob

Eesti Energia juhatuse liikme Lembit Vali sõnul tahab Eesti Gaas kehtestada uueks hinnaks 1800 krooni 1000 kuupmeetrit, mis tähendab neile ligi 40-protsendilist hinnatõusu.

“Konkreetset kokkulepet veel pole,” kinnitab Vali, mööndes, et Eesti Energia ei pruugikski ju lepingutingimusi muuta ning hinnatõusuga nõustuda. Seda teed aga tõenäoliselt ei minda. “Mõistlikum on leida kompromiss, mitte hakata kohtu kaudu asju ajama,” leiab ta.

Praegu ostab Eesti Energia gaasi hinnaga 1300 krooni 1000 kuupmeetrit. See on väiksem hinnast, mille eest Eesti Gaas Gazpromilt gaasi saab.

Vaja kiiret lahendust

•• “Eesti Gaas ootab kiiret lahendust,” märgib Eesti Energia juhatuse liige Lembit Vali, tunnistades, et gaasifirma soovib uut hinda kehtestada niipea kui võimalik.

••Eesti Gaasi müügidirektor Raul Kotov lükkab selle ümber.

“Praegu arutame järgmist kütteperioodi,” ütleb Kotov, kinnitades, et selleks talveks jääb praegune hind püsima.

••Kotovi sõnul on Eesti Energia ainus klient, kellele Eesti Gaas müüb gaasi ostuhinnast odavamalt.

•• Eestile müüdava maagaasi hind on Baltimaade madalaim: umbes 100 dollarit 1000 kuupmeetrit. Läti maksab 1000 kuupmeetri gaasi eest 120–140 dollarit, Leedu 151 dollarit. Soome ostab 1000 kuupmeetrit gaasi 200 dollariga.