Tallinna külje alla kavandatav Väo koostootmisjaam suudab ettevõtte juhi hinnangul pakkuda soojusenergiat pealinlastele odavamalt, kui seda teeb Iru jaam. Seetõttu võib sooja hind tulevikus osa tallinlaste jaoks odavneda.

Väo elektrijaama arendava OÜ Digismart juhatuse liige Andres Taukar siiski ei täpsusta, kui palju odavamalt suudaks uus tegija soojust toota.

“Lõppkokkuvõttes võidab sellest tarbija, kui me suudame Iru jaama senisest efektiivsemalt tööle panna,” lausus Taukar. “Ma usun küll,” vastas ta küsimusele, kas odavamat hinda tunneksid ka lõpptarbijad.

Läbi AS-i Tallinna Küte

Väo jaam suunaks toodetud soojusenergia AS-i Tallinna Küte võrgu kaudu Lasnamäe ja kesklinna kütmiseks, nagu seda teeb praegu Iru koostootmisjaam. Seda loomulikult juhul, kui suudetakse pakkuda odavamat hinda.

Samas kinnitab ka Iru soojuselektrijaama direktor Toomas Niinemäe, et ettevõte on võimeline konkurentsivõimelisi pakkumisi tegema.

Kuna Väo elektijaam on veel projekti tasandil, on Niinemäe sõnul raske hinnata, kuidas ja mil määral võib see Iru tööd mõjutada.

Ta lisas, et kuigi koostootmise arengusse suhtuvad nii Eesti Energia kui ka Iru koostootmisjaam väga soosivalt, on küsitav Väo elektrijaama projekti majanduslik loogika.

“Koostootmise teeb efektiivseks see, et suudetakse ära kasutada soojusenergia tootmisega kaasnev elektrienergia tootmise potentsiaal. Kuid luues uue kombijaama juba tegutseva elektri ja sooja koostootja piirkonda, ei ole efektiivsus kindlasti maksimaalne. Ka on juba tegutseval Iru soojuselektijaamal veel võimsusi suurema nõudluse rahuldamiseks.”

Samas lisas Niinemäe, et viimasel aastal on Iru soojuselektrijaama tegevus olnud suunatud tootmisprotsesside efektiivsuse tõstmisele ja personali koosseisu optimeerimisele (töötajaskonna arvu on optimeeritud ligi 30 protsendi võrra – toim).

Kuigi Andres Taukari hinnangul mõjutaks uue jaama käivitamine ka konkurendi tegevust, tõdes ta, et Iru jääb ka edaspidi suurimaks soojatootjaks.

Väo elektri ning soojuse koostootmisjaama elektritootmise võimsuseks on kavandatud umbes 150 gigavatt-tundi aastas ning soojatootmise võimsuseks 300–400 gigavatt-tundi. Soojatootmise näitajaga jäädakse Iru jaamale alla 3–4 korda.

Väo koostootmisjaam on kavas käivitada 2007. aastal.

Väo projekt on tõsiseltvõetav

•• AS-i Tallinna Küte juhatuse liige Kristjan Rahu ütles, et konkreetseid kokkuleppeid Väo jaama arendajaga Tallinna Küttel sõlmitud ei ole.

•• Ta lisas, et kuigi Väo koostootmisjaama projekt tundub üsna tõsiseltvõetav, on asjas siiski küsitavusi alates sellest, kuidas kogutakse jaama tööshoidmiseks vajalik kogus puiduhaket ning kui kalliks see tegevus kujuneb.

•• Seejuures ei välista Rahu, et teravnenud konkurentsi tingimustes võivad võita ka kliendid. “Absoluutselt, miks ka mitte. Me ei tea, kuidas käituvad gaasi ja masuudi hinnad maailmaturul. Oleks naiivne arvata, et nad kaugemas perspektiivis alanevad. Kui turule tuleb toode, mis maksab vähem kui meie sisseostetav energia, siis tähendab see seda, et hinnad jäävad kas samale tasemele või isegi kahanevad.”