Ainuüksi 2009. ja 2013. aastal on ebaefektiivseks osutunud ligi pool kogu Hiina majandusse tehtud investeeringutest, vahendab Briti majandusleht Financial Times Hiina riikliku planeerimisagentuuri- rahvusliku arengu ning reformikomisjoni ja makroökonoomika akadeemia ühist uuringut.

Hiina tänavune sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kasv tuleb kesiseim alates 1990. aastast ning raport toonitab riigi juhtkonna üha süvenevat muret pillavate ning raiskavate investeeringute võimalike majanduslike ja sotsiaalsete tagajärgede pärast, juhul kui projektid hüljatakse ning hapuks minevad laenud finantssektorile koormaks saavad.

Suurem osa kasututest investeeringutest läks terase- ning autotööstusesse, just need harud said 2008. aasta üleilmse finantskriisi järel valitsuselt suurima toetuse.

Raporti koostajate sõnutsi on raiskamise peamised põhjused ülilõtv rahapoliitika, valitsusepoolne investeerimiskavade kas liiga vähene või täiesti puuduv järelevalve ning valedel alustel põhinevad ametnike lisatasud.

„Investeeringute efektiivsus on viimastel aastatel dramaatiliselt vähenenud,“ kirjutatakse raportis „globaalse finantskriisi kiiluvees muutus see eriti ilmekaks ning tõi kaasa üleinvesteerimist ning raiskamist“.

Peking on viimastel aastatel püüdnud investeeringutele ning laenudele tuginevat kasvumudelit muuta ning liikuda tarbimisel ning teenustel põhineva mudeli suunas.

Suur osa viimaste aastate investeeringutest on suunatud kinnisvaraprojektidesse, aga korterite müüginumbrid ning hinnad on tänavu langenud, tuues kaasa tõsise kinnisvarakrahhi hirmu. Suurem osa kinnisvarasektoriga seotud tööstustest nagu terase-, klaasi- ja tsemenditööstus on hädas ületootmisega ning saanud kinnisvaraturu languselt tugeva hoobi.

Aga kapitali vale paigutamine ning kehvad investeerimisotsused ei ole Hiina majanduse tohutu raiskamise ainus põhjus. Märkimisväärse osa riigi kriisijärgsest ülemäärasest turgutuspaketist on investeeringutega kasvu tagamise eest vastutavad kommunistliku partei ametnikud lihtsalt ära varastanud, kinnitavad nii Hiina kui välismaised analüütikud.

Viimasel kahel aastal ongi president Xi Jinping olnud seotud laiapõhjalise, tuhandeid ametnikke puudutanud korruptsioonivastase uurimisega.

Konsultatsioonifirma Emerging Advisors Group asutaja Jonathan Anderson hindab, et viimase viie aastaga on Hiinas nõrga kontrolli ning investeerimisbuumi pakutavate tohutute võimaluste tõttu kaduma läinud umbes triljon dollarit. „See tähendab, et igal aastal on umbes 5 protsenti SKTst läinud valgekraede taskusse,“ lausus ta.

Andersoni sõnul ei ole ka väga imestada. „Mõelge, iga kohalik omavalitsus ärkab ühel ilusal hommikul aastal 2009 ja avastab, et keskvalitsus on kaotanud majanduses kõik laenukitsendused ja piirangud,“ rääkis ta, lisades, et olukorras, kus keegi ei kontrolli, on väga raske mingigi osa raha kõrvalepanemise kiusatusele vastu panna.