1996. aastal kolis hiinlane Zhenli Ye Gon koduriigist Mehhikosse ning hakkas seal juhtima igati legaalset ettevõtet. Unimed Pharm Chem México hakkas riiki sisse tooma tonnide viisi kemikaale. Eriti oluline roll oli pseudoefedriinil ja teistel efedriini baasil tehtud toodetel. Neid kemikaale kasutatakse legaalselt näiteks ravimite tootmisel. Üheks tooteks on NyQuil, mida võetakse külmetuse puhul. Kuid nii pseudoefedriin kui ka efedriin on peamine koostisosa ka metamfetamiini tootmisel. Just seetõttu reguleerivad riigid nende ainete käitlemist väga karmilt.

Ühel hetkel hakkas tore Hiina mees väidetavalt tegema koostööd Sinola-nimelise kartelliga ning osa tema poolt riiki toodud kemikaalidest läks nö vasakule. Kartell tootis meeletus koguses metamfetamiini, mis toimetati seejärel USAsse.

Kerime nüüd ajaratast edasi ja jõuame 2007. aastasse. Mehhiko narkopolitsei koos USA ametivendadega külastasid reidi käigus härra Ye Goni elukohta. Maja vaadati tuba-toalt läbi. Ühes maja tagumises osas asuvas magamistoas avanes politseinikele uskumatu vaatepilt - meeletu kogus sularaha, mis oli kenasti suurde hunnikusse laotud. See oli meeter kõrge ja kaks meetrit lai hunnik sularaha.

Kõik see võttis pea kogu toa põrandapinna enda alla. See on siiani suurim kogus narkoraha, mida on korraga avastatud. Raha kokku lugemine võttis nädalaid. Magamistoas oli 207 miljonit dollarit, 18 miljoni dollari eest peesosid, 200 000 dollari eest eurosid ning 113 000 dollari eest Hong Kongi dollareid. Kokku seega 226 000 000 dollarit. Lisaks sai politsei hiinlaselt kätte kuldmünte, kalleid juveele, seitse luksusautot ja hunniku relvi. Fotod reidist on saanud maailmakuulsaks. Vaata neid siit.

Zhenli Ye Gon ei olnud reidi ajal kodus, aga info sellest jõudis ka tema kõrvu. Mees oli neli kuud redus, kuni ta ühest Washingtoni äärelinnast leiti. USA soovis siis kurjategija Mehhikole kohe välja anda. Seda siiski ei tehtud.

Ye Gon väitis, et vägivaldne kartell sundis teda raha enda juures hoidma. Huvitav oli aga tema versiooni teine pool. Nimelt väitis ta, et kartell omakorda täitis Mehhiko tööministri käsku, sest raha oli mõeldud president Felipe Calderoni tagasvalimise kampaania jaoks. Tema enda sõnul pidi ta olema „lapsehoidjaks" lausa 350 miljonile dollarile.

Üllatuslikult otsustas USA kohtusüsteem 2009. aastal hiinlase juhtumi lõpetada ning ta lasti vabadusse. Mitmed tunnistajad loobusid tunnistamast või surid vahepeal lihtsalt ära. Väga mugav. Veel täna on Zhenli Ye Gon USAs ehkki Mehhikos tahetakse talle süüdistus esitada. Ameeriklased ei ole aga meest kuidagi välja saata suutnud. Eelmisel nädalalgi arutati USA kohtus tema juhtumit ning seda, kas on põhjust mees Mehhikole välja anda või mitte.

Aga see pole veel kõik

Eelmisel septembril määrati Las Vegase kasiinode haldajale Las Vegas Sands 47,4 miljoni dollariline trahv. Mis on sel seost Zhenli Ye Goniga? Kasiinopidajat karistati selle pärast, et nad ei andnud teada Ye Goni tegemiste kohta. Nimelt laristas mees aastatel 2004 kuni 2007 Las Vegases maha uskumatud 125 miljonit dollarit. Suurem osa sellest just Sandsi peetavates kasiinodes. Neil on aga kohustus ametnikele teada anda, kui on kahtlus, et kasiinos kasutatakse kahtlast raha. Aga just kuritegevusest saadud raha hiinlane laiaks lõigi.

Kasiinodele sellised rahakad mehed meeldivad. Nii elaski Ye Gon Las Vegases nagu kuninga kass. Talle olid tagatud kõik mugavused kuni eralennukite, autode ja tüdrukuteni välja. Tavaline inimene ei suuda isegi ette kujutada, milline elu sellel mehel Las Vegases oli.

Kasiinokett sai aga väga kõva hoobi. Pärast Zhenli Ye Goni paljastamist hiinlane enam Las Vegast ei külastanud. Kasiino oli aga mehele andnud 35 miljonit dollarit krediiti, mida nad ei ole tänaseni tagasi saanud. Lisaks siis ka kohtu poolt määratud trahv. Ettevõte oli pikka aega seetõttu suurtes raskustes ja juhid pidid investoritele tegema kõva selgitustööd.

Zhenli Ye Gon tunnistab nii seda, et tema kodus oli ühel hetkel 350 miljonit dollarit ebaseaduslikku raha. Ta kinnitab ka, et mängis Las Vegases maha 125 miljonit. Ometi kõnnib mees tänapäevani vabalt ringi. Tõsi, tema pea kohal ripub võimalus, et USA otsustab ta Mehhikole üle anda. Ja see ei ole enam naljaasi.