Pärast seda, kui toidu hinnaindeks maandus tänavu jaanuaris seitsme aasta madalaimal tasemel, on hind tasapisi järjest kerkinud. Tõusule tuli ent juulis lõpp.

"Tunne, et hinnad lihtsalt tõusevad üks kuu teise järel, ei pruugi olla tõene," ütles FAO vanemökonomist Abdolreza Abbassian Reutersile.

Abassiani sõnul peavad juuli algul tehtud prognoosid hindade stabiliseerumisest praegusel tasemel järgmiseks kümnendiks seni paika.

Hinnaindeksi languse peapõhjus oli sobivatest ilmastikutingimustest tulenev hea maisisaagi ootus USAs, mis viis teravilja hinna juuniga võrreldes 5,6% võrra madalamale. Lisaks maisile langes ka nisu ja teiste teraviljade hind, vaid riis kallines eelmise kuuga võrreldes pisut.

Samuti langes taimeõli hind, juuniga võrreldes 2,8%. Hinnalanguse põhjus on peamiselt taastunud palmiõli tootmine Kagu-Aasias. Alanesid ka soja-, päevalille- ja rapsiõli hinnad.

FAO piimatoodete hinnaindeks tõusis juuniga võrreldes 3,2%, kusjuures enim tõusis või hind. Siiski on piimatoodete hinnad praegu võrreldes varasemate aastatega madalal tasemel.

FAO lihahinnaindeks kerkis juulis eelmise kuuga võrreldes 1,3%, seda mõjutasid peamiselt sigade lihakehade tarnimise vähenemine Euroopa Liidus ning lamba- ja veiseliha vähenenud toodang Okeaanias.

Suhkru hind tõusis juulis 2,2% võrreldes juuniga, seda peamiselt Brasiilia reaali kallinemise tõttu USA dollari suhtes.