Järgmisest aastast hakkab toiduinspektsioon lisaks muudele toiduainetes leiduvatele lisaainetele kontrollima ka toidu töötlemisel kasutatavate lahustite sisaldust.

Siiani mingeid konkreetseid nõudeid lubatud ekstraheerimislahustite sisalduse kohta toiduainetes ei olnud. Lähtuti ainult sellest, et toiduaine peab olema inimese tervisele ohutu, selgitas põllumajandusministeeriumi veterinaaria- ja toiduosakonna toiduohutuse ja toitumise büroo juhataja Kairi Ringo tingimuste kehtestamise vajadust.

Praegu kontrollitakse toiduainetes vaid säilitus- ja saasteainete sisaldust.

Veterinaar- ja toiduinspektsiooni piiriteenistuse juhataja Vladimir Razumovski sõnul hakkab inspektsioon määruse jõustudes järgmise aasta algul kontrollima ka lahustite sisaldust toiduainetes.

"Me pole veel tervisekaitse laboritega rääkinud, kas nad suudavad neid lahusteid toiduainetes tuvastada, aga isegi kui meie laborid seda ei suuda, võime me toiduaineid kontrollida näiteks Soome laborites," lausus Razumovski.

Ringo sõnul puudutab uus lahusteid käsitlev määrus praegu ainult Eestisse imporditavaid toiduaineid, kuna põllumajandusministeeriumi andmetel Eestis ekstraheerimislahusteid toiduainete töötlemisel ei kasutata.

Piiril hakatakse lahustite sisaldust kontrollima samamoodi, nagu praegu toimub muude tervisele kahjulike ainete kontroll ehk pistelise kontrolli vormis.

Toiduaineid analüüsitakse peamiselt siis, kui toode tuuakse Eestisse esmakordselt või kui tegemist on tundmatu tootja või uue maaletoojaga.

Razumovski sõnul on siiani probleeme olnud peamiselt eri riikidest pärit keekside ja dzhemmidega, kus on lubatust rohkem säilitusaineid.

Toiduinspektsioonil on nimekiri toidukaupadest, milles on varem leitud lubatust rohkem lisaaineid, ning neid ilma kontrollimata enam sisse vedada ei lubata.

"Üldiselt tuuakse ülemäära lisaaineid sisaldavaid toiduaineid Eestisse vaid üks kord, edaspidi pole enam mõtet tuua, sest on teada, et niikuinii piirilt enne üle ei saa, kui kõik analüüsid on korras," rääkis Razumovski.