"Tokotrienool ei ole lubatud vitamiinide allikate loetelus, mis on kehtestatud nii Eesti vabariigi määrusega nr 165 kui ka Komisjoni määrusega nr 1170/2009," ütles veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Airika Salumets Delfile.

Euroopa Komisjoni määrus on Salumetsa sõnul rakendatav kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides ja amet edastas antud info kiirhoiatussüsteemi RASFF kaudu teistele liikmesriikidele.

Eesti veterinaar- ja toiduamet teavitas avalikkust 31. jaanuaril, et Kyäni Europe AB poolt müüdavat toidulisandit Kyäni Sunset ei ole lubatud turustada. Eelmise nädala reedel kaebas toidulisandite tootja ja otsemüügifirma Kyäni ameti poolt tehtud ettekirjutused kohtusse.

Kyäni sõnul on Euroopa toiduohutusamet kinnitanud tokotrienool-tokoferooli ohutust ning Kyäni Sunset on ametlikult registreeritud mitme Euroopa Liidu liikmesriikide riiklike toidu- ja veterinaarametite poolt.

Kyäni Europe AB-d esindav Advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaat Elmer Muna nentis, et veterinaar- ja toiduameti ettekirjutused räägivad iseendale vastu ning ei ole kooskõlas kehtivate valitsuse ja Euroopa Komisjoni määrustega.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel on Muna sõnul e-kirja teel kinnitanud, et Kyäni tooted vastavad toiduseaduse nõuetele. „Kui Kyäni tooted vastavad toiduseaduse nõuetele, siis ainus järeldus on see, et neid võib Eestis reklaamida ja müüa. Ometi on ameti peadirektor kümme päeva pärast omaenda saadetud e-kirja allkirjastanud kaks ettekirjutust, milles väidetakse vastupidist,“ sõnas Muna.

Veterinaar- ja toiduamet peab toote toidulisandite nimekirja nimetamist ning ohutuse ja nõuetekohasuse hindamist erinevaks asjaks.

"Antud tootest on ametit teavitatud ja toode on lisatud teavitatud toidulisandite nimekirja. Kuna teavitamise käigus ei hinnata toote ohutust ja nõuetekohasust, siis see nimekiri ei ole võrdsustatav toote lubamisega turule veterinaar- ja toiduameti poolt," selgitas Salumets.