Sergei, olete hästi kursis Eesti köögiga, samuti sellega, milliseid emotsioone otsivad vene turistid söögist. Oskate äkki sõnastada 3-4 komponenti, millest mõtleb Eestisse reisiv venelane, kui ta suurepärasest toiduelamusest unistab?

Turist Venemaalt soovib ennekõike tutvuda talle veel tundmatu gastronoomilise kultuuriga.  Ja Eesti restoranid vastavad neile ootustele. Ennekõike pööravad  vene gastronoomiahuvilised reisides tähelepanu järgmisele: põhjala köögi kontseptsioon, Eesti farmerite toodangu kasutamine, viimastel aastatel tähelepanu saanud „gastronoomiliste talude" temaatika (Ööbiku Gastronoomiatalu näiteks), võimalus tutvuda Skandinaavia köögi ja Põhja-Euroopa köögi gastronoomiliste trendidega. Alati pälvib huvi isikupärane autoriköök koos eredatest isiksustest peakokkadega, kelle nimed on tuntud Euroopas ja kogu maailmas. Ja muidugi on väga oluline kõrge, tõeliselt euroopalik teeninduse tase. 
Sergei Ivanov

Millised meie restoranidest ja kõrtsidest neile ootustele täna vastavad? Kuhu on venelastel alati põnev sisse astuda?

Tänasel päeval on Eestis piisavalt palju huvitavaid ja eredaid söögikohti. Alati on turistil huvitav külastada keskaegset Olde Hansat. Edasijõudnumad gurmaanid peaks kindlasti külastama Alexandrit Pädaste mõisas, restorane Neh, Mekk, Tchaikovsky, Moon ja Leib. Just neis köökides töötavad kõige põnevamad Eesti peakokad ja siit saab ka täieliku ülevaate kaasaegsest Eesti köögist.

Kas Eestist võiks saada turismimagnet Venemaa gurmaanidele? Mida selleks teha?

Eesti on juba täna kohustuslikuks külastuskohaks vene gurmaanidele. Võib-olla mitte veel täiel määral, kuid nii see on. Selleks, et seda suunda edasi arendada, on hädavajalik tugeva gastronoomilise infrastruktuuri loomine üle Eesti, sealhulgas saartel. Lisaks fine dining klassi restoranidele tuleks tähelepanu pöörata ka nn gurmeekõrtside arendamisele, kust ei puuduks isikupärane köök kohalike talunike toodangust.

Olen kindel, et Tallinnale ei tuleks kahjuks ka omada proffkokkade kooli, kus praktilisi tunde annaksid parimad Skandinaavia ja Põhja-Euroopa kokad.

Toiduturismi arengule annaks kindlasti suure tõuke ka prantsuse gastronoomia teejuhi Michelini tulek Eestisse. Mulle tundub, et see hetk pole enam mägede taga, kuna seesama mõjuvõimas reiting töötab näiteks Soomes juba üle 10 aasta.

Muide, suureks turunduslikuks tõukeks võikski eestlastele saada ühinemine selle ala parimate soomlastega.

Kus venelastele maailmas enim süüa meeldib?

Kõige populaarsem vene gurmaanide seas on Itaalia. Põhjuseid on väga palju: lihtsad ja arusaadavad toidu koostisosad; lai tootevalik (pasta, risotto, liha, kala ja mereannid, oliiviõli); üks maailma parim veinivalik; ideaalne infrastruktuur, mis sisaldab väga erinevate hinnaklasside hotelle; viinamarjaistanduste avatus, mis võimaldab mitmeks päevaks peatuda nn agriturismi mugavates külalistemajades; mitmekesine ere regionaalne köök; mugav lennuühendus Moskvaga ja ideaalsed teed Itaalias autoga reisimiseks. Muide, Moskvas pakub iga viies restoran Itaalia kööki ja tänasel päeval töötab Moskva restoranides ligi 80 itaallasest peakokka.

Kuid viimastel aastatel on vene gurmaanide seas kasvanud huvi ka Skandinaavia vastu, kus eelistatakse külastada Stockholmi ja Kopenhaagenit. Oma osa mängisid selles Taani ja Rootsi kokkade suur edu maailmatasemel konkurssidel (Bocuse d'Or)  ja  kõrgeimad punktid maailma parimate restoranide edetabelis (The S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants).

Milline toidukoht on Eestis teie isiklik lemmik?

Ühte on raske välja tuua, kuid kui peab, siis Alexander. Kõrgeim toidukultuuri tase, sisuline "Põhjala saarte" kontseptsiooni järgimine. Kui väljendada Michelini teejuhi sõnadega, siis Alexander on restoran, mis väärib spetsiaalset kohalesõitmist. Ja minu veendumuse kohaselt väärib ta juba ammu vähemasti ühte tärni! Tahaks loota, et peakoka Peeter Pihela loominguline puhkus ei kõiguta selle asutuse taset!

Sergei Ivanov peab loengu ka 13. veebruaril Tallinnas toimuval konverentsil "Ahvatlev külaline Venemaalt: 100 ideed", kus ta räägib sellest, kuidas Eesti toit ja teenindus paistavad Venemaalt vaadatuna.