Seega kallines Eestis toit kiirema sissetulekute ja majanduskasvu tingimustes üle kahe korra kiiremini kui Euroopa Liidus, vahendas
Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI) kvartali ülevaates.

Kui aastal 2004 oli Eesti toidukaupade hinnatase 70% EL keskmisest, siis 10 aastaga on see tõusnud 88%-ni. Alkohoolsete jookide hinnatse võrreldes toidu hinnatasemega on Eestis EL keskmisele lähedasem – 2004. aastal 83% ning 2013. aastal 95%.

EKI on toidukaupade jaehindu kauplustes ja turul regulaarselt jälginud alates 1990. aastast. Toiduainete hinnatõus kaupade lõikes on kümne aasta jooksul olnud väga erinev, jäädes vahemikku 19-217%.

Kõige kiiremini on tõusnud kala hinnad, jahutatud räime hind 217%, koha hind 139%, lõhe hind 92% ning kõige väiksema hinnakasvuga on köögiviljagrupp.