Põllumajandus-kaubanduskoja teatel räägivad statistikaameti numbrid teist keelt. Ettevõtete majandustulemuste viimased andmed on kättesaadavad 2009. aasta esimese kvartali kohta, mil toidukaupade hulgi- ja jaemüüjate kogukasum oli ligi 150 miljonit krooni.

“Siia kõrvale suudavad taime- ja loomakasvatusettevõtted paraku panna 214 miljoni kroonise kogukahjumi. 2008. aastal kujunes toidukaupade hulgi- ja jaemüüjate kogukasumiks 613 miljonit krooni, samal ajal oli põllumajandusettevõtete kahjum 911 miljonit krooni,” lausus põllumeeste esindaja Roomet Sõrmus.

Arvestades põllumajandustootjate tulupuudujääki oleks Sõrmuse sõnul toidukaupade tarbijahindade tänane tase õigustatud vaid juhul, kui toimuks selge müügitulu ümberjagunemine tarneahelas põllumees-toidutööstus-kaubandus.

Põllumajandus-kaubanduskoda ei kiida heaks ka osade toidukaupade (nt joogipiim) müümist alla omahinna. “Selline tegevus annab tarbijatele selgelt ebaadekvaatseid signaale toidukaupade õiglaste hindade kohta. Põllumeeste arvelt elamine ei saa lõputult jätkuda,” kinnitavad põllumehed.