"Kas Prisma hindade külmutamine on kasulik tarbijale, näitab aeg. Meil on aga vabade hindadega majandus. Samas toiduainete hinnatõusu põhjuste jutt on ju igivana ning tuhandeid kordi üle korratud. Kui keegi võtab suhtumise, et mingeid hindu ei tõsteta, on see ju hea," sõnas Toiduliidu juht.

Potisepp lisas, et hindade olemuse ning tänase tõusu teemadel on räägitud lõpmatuseni.

"Toidu hindu määrab konkreetselt tooraine hind maailmaturul. Kui tooraine moodustab 25 kuni 80, piimanduses vahel lausa 100 protsenti kaubahinnast, on hind, millega antud toorainega maailmas kaubeldakse ülioluline. Lisaks sellele kuulub siia ka nafta, elektri ning muu infrastruktuuri hind. Kõik need hinnad tõusevad, mis on ma meie toiduhindade tõusu taga," sõnas Potisepp.

Teise asjana nimetas toiduliidu juht põudade ning kliimamuutuste mõju meie toiduhindadele.

"Iga riik vaatab ikka seda, kuidas toita ära oma inimesed, mis tähendab seda, et kaupa jõuab vähem ühisesse katlasse ehk börsile. Siit edasi jõuame ekspordi juurde. Kui mujal on hind parem, eksporditakse kogu tooraine ning hinnad tõusevad," lisas Potisepp.

Naine lisas, et oluline on teada, kelle taskust need hinnakülmutused tulevad.

"Ma tean täpselt, millised on kasumimarginaalid toiduainetööstuses. Need on väikesed, umbes pool sellest, mis on normaalne ehk siis nelja ja viie protsendi vahel," sõnas Potisepp.