„Meie kõige suurem vara on meie inimesed ja nende heaolu. Kui meil ei ole enam terveid tööinimesi, siis satuvad ohtu kõik meie elutähtsad valdkonnad," avaldas muret Toiduliidu juht Sirje Potisepp. „Täna oleme saanud kinnitada, et meil on olemas piisav toiduvaru lähimateks kuudeks, kuid toidukaupade tootmine, nende tarnimine kauplustesse ja nende müümine eeldab ikkagi töökäte olemasolu. Kui viiruspuhang peaks jõudma toidutööstussektorisse, siis tähendab see ettevõtete sulgemist teadmata ajaks."

Toidutööstused on rakendanud praegu kõrgendatud hügieeninõudeid, haigustunnustega inimesi tööle ei lubata, piiranud võõraste sisenemise territooriumile ja kehtestanud reeglid kaupade kontaktivabaks laadimiseks masinatele. „Me teeme täna kõik selleks, et oma inimesi kaitsta ja hoida neid tervena, sest nende pingutusest sõltub kõigi Eesti inimeste toidulaud. Seetõttu kutsume üles kõiki inimesi vastutustundlikult käituma oma kaasmaalaste osas, et viirus ei leviks meie strateegiliselt olulistesse valdkondadesse."

Toidutööstustes töötab praegu kokku ligikaudu 15 000 inimest, kellest märkimisväärne osa on vanemaealised. Kui keegi tootmise- või laotöölistest peaks haigestuma, siis võib see kaasa tuua ettevõtte sulgemise desinfitseerimiseks ja nõutud karantiiniperioodiks. Suures ohus on eriti need tootmised, kus on tegemist elusloomadega, kes vajavad igapäevast hoolitsust.

„Suurel osal tööstustest on tänaseks välja töötatud kriisiplaanid juhtumiteks, kus tuleb tootmine seisata, kuid selge on see, et me ei oska täna veel ette aimata, millised tagajärjed see endaga kaasa toob. Tunnustan valitsust, kes on teinud mitmeid otsustavaid samme tagamaks Eesti inimeste heaolu ja loodan, et meie inimestel on piisavalt vastutustunnet neid reegleid järgida, sest meil on kaotada väga palju," rõhutas Potisepp.