KRISTIINA TAMBERG, toimetaja

Täna algav Tallinna toidumess on direktori Tiit Sarve sõnul mõeldud ärikontaktide sõlmimiseks, mitte lõpp-tarbijale.

Rahvusvahelisele Tallinna toidumessile ootavad korraldajad eelkõige spetsialiste, seepärast maksab messipääse ilma kutseta külastajale 125 krooni.

Toidumess on Eesti ning ühtlasi kogu Baltikumi suurim erialamess toiduainete alal, rääkis Sarv. Sellel aastal osaleb ligi 300 firmat 18 riigist.

"Erinevalt näiteks Lätis ja Leedus korraldatavatest on Tallinna toidumess tootjakeskne," ütles Sarv ning lisas, et messil osalevad peaaegu kõik Eesti suuremad tootjad. Tema sõnul on võrreldes viie aasta eest korraldatud esimese toidumessiga tänaseks neli kuni viis korda suurenenud korraldajate kulutused messi tutvustamisele välismaal. Messile on oodata ligi 17 000 külastajat, nende seas 2000 väliskülalist.

Sarve sõnul ei ole Vene firmad messil osalemise vastu huvi tundnud, küll aga on osalejaid nii Lätist ja Leedust kui kaugemalt, näiteks Türgist, Monacost ja Ameerika ühendriikidest.

Toidumessi raames toimuvad Eesti meistrivõistlused baarmenidele, kelneritele ja kokkadele. Võistluseid korraldatakse Sarve sõnul selleks, et aidata kaasa kutsehariduse populaarsuse ja taseme tõstmisele.

Täna kuulutatakse messil välja ka Toiduainetööstuse Liidu eestvedamisel valitud Eesti parim toiduaine.