Delfi küsis toidutootjatelt, milline oli möödunud aasta ja mida nad sel aastal prognoosivad.

AS Kalev Chocolate Factory juhatuse esimees Kaido Kaare:

Kalevile oli 2011. aasta väga edukas: transrasvadest loobumine ning mitmed tooteuuendused tõid kodumaistele maiustustele paljude uute magusasõprade tähelepanu, selle tulemusena kasvasid nii Kalevi turuosa kui müük.

Kalevis keskendusime lõppeval aastal koduturu tarbijaile maitseelamuste pakkumisele. Teisalt kummitasid ka magusaturgu maailmamajanduse hädad ning tõusvad toorainehinnad. Toorainete, näiteks suhkru ja pähklite hinnad kallinesid lõppeva aasta jooksul ja edasine prognoos viitab jätkuvale kallinemisele.

Enamik analüütikuid prognoosib toidutoorme hindade kasvu, seda eelkõige tänu järjest suurenevale nõudlusele toiduainete järgi maailmas, samuti tingituna varude vähesusest. Toidutoormed on muutunud börsispekulantide huviobjektiks ja see tekitab turul omakorda anomaaliaid. Võib öelda, et toormete hinnad on hetkel maailmas valitseva olukorra valguses täiesti prognoosimatud.

Aasta jooksul kasvanud müügimahud kajastuvad Kalevi turuosa stabiilses suurenemises. 2011. aasta loodame lõpetada kasumlikult.
Eesti toiduainete turg jätkab 2012. aastal stabiilset kasvu, loodetavasti ei tule suuri tagasilööke seoses majandusliku ebakindlusega, sest me kõik vajame igapäevaselt toitu.

Loodetavasti saab 2012. aasta olema Euroopa ja maailma majanduses rahunemise ja põhiväärtuste juurde tagasipöördumise aeg.

Tere AS juhatuse liige Ülo Kivine:

Kokkuvõtvalt oli möödunud aasta küllaltki keeruline. Kuna sõltume üsna palju esmasest toorainest siis eelmine aasta toimus päris suur piimahinna tõus, mis tõstis meie kulusid ja seetõttu oli see mõju üsna tuntav.

Üldiselt võib üsna rahule jääda möödunud aastaga ja plusspoole pealt tooks välja uued avanenud ekspordivõimalused. Teisel aasta poolel tuli üllatusena ka või nõudluse kasv Skandinaavias, millest me saime hea osa, mille kasu kestab siiani.

Iga aasta on erinev ja ütleme niimoodi, et meie plaan polnud väga ambitsioonikas ning võib öelda, et vaadates aastale tagasi, peaksime me prisked peekonid olema, vaatamata suurele tooraine hinnatõusule.

Uuel aastal ootame Eesti piima koju tagasi, hetkel läheb meie toorpiim Leedusse. Ootame ja loodame, et järgmine aasta jääb toorpiim Eestisse.

Fazer Eesti AS juhatuse esimees Kristjan Kongo:

2011. aasta oli omamoodi keeruline ja muutusi täis. Peamisteks märksõnadeks loomulikult euro, toorainehindade ralli ja tugev surve toodete hindadele turul. Konkurents on olnud endiselt tihe tootjate vahel ning jaeturul muutunud veel tihedamaks.
Kõige vaevalisem on olnud ettevõtte jaoks kasvavate kulutuste katmine tooraine ja energia osas.

Kuigi tulevasse aastasse vaadatakse paljuski mustades värvides, loodan siiski, et meie turg on kriisides piisavalt karastunud ning välismõjudele ei ole me liialt vastuvõtlikud. Meie edu sõltub peamiselt meie oma otsustest ja tegevustest.

Toiduainete turul olukord kindlasti lihtsamaks ei muutu - konkurents on tugev ja jääb tugevaks, seda kõikides tähtsamates toidusektorites. Kahjuks ka toorainete hinnad ei näita märki, et pakuksid leevendust, nisu teeb uusi rekordeid ja suhkruhind on kõikide aegade kõrgeim.

Palju on spekuleerituid järgmise aasta toiduainete hindade osas - kas tõusevad või langevad. Praktika näitab, et kui energiahinnad ja toormete hinnad tõusevad, kajastuvad need trendid varem või hiljem ka toodete lõpphindades. Loodame, et selles osas turg siiski stabiliseerub.

Mahepõllumees ja ASi Saidafarm juht Juhan Särgava:

Meie jaoks oli aasta väga üldiselt keskmine. Oli neid piirkondi, kus kannatati põua alla ja neid, kus vihma all, aga üle vabariigi tervikuna oli kõik võrdlemisi keskmine.

Põllumehele on oma leiva jaoks vili olemas ja isegi eksportida saime veidikene, nii et selles mõttes oli aasta parem, kui varem.
Samas, kui võrrelda mõne möödunud väga hea aastaga, siis päris hea aasta polnud ja päris halb ka mitte, nii et jääme ellu.

Tulevalt aastalt ootame eelkõige seda, et Eesti rahvas hea söögiisuga oleks ja eelistaks eestimaist toidukaupa, et meie kasum kasvaks.

Ning loomulikult on põllumeestele oluline ka ilm! Seega ootamegi tulevalt aastalt soodsat ilma, et oleks vihma ja päikest, et vili kasvaks hästi.

AS Rakvere Lihakombinaadi juht Anne Mere:

2011. aasta esitas lihatööstustele mitmed väljakutsed, eeskätt tooraine kõrgete hindade tõttu. Üldjoontes võib 2011. aastaga rahule jääda.

Tõime turule mitmeid edukaid lihatooteid nagu näiteks lihaveise grillipihvid, õunaäädika marinaadis šašlõkk, ka selle aasta talvetoodete müük on läinud väga hästi tänu rikkalikule lihatoodete valikule.

Toiduturgu mõjutab üleüldine majanduses valitsev olukord. Toormehindade osas on uusi prognoose raske teha, kuna hinnad on olnud ettearvamatud. Toiduturgu mõjutab üleüldine majanduses valitsev olukord. Konkurents lihaturul on jätkuvalt tihe ning lihatööstuse edu määrab tootearendus ning hea ja stabiilne maitse.

Ka kindlustasime see aasta positsiooni Läti turul ning ka Leedus kasvas sel aastal meie müügimaht ja käive.