Kohalikku pagariärisse sisenes maksuametnik ja süüdistas äri omanikku: „Te olete jätnud tasumata 30% maksudest! Kas te ka teate, et olete selle raha riigi tagant varastanud?” – „Ma ei ole seda raha varastanud,” pareeris pagariäri perenaine. „Jätsin tasumata need maksud, mis lähevad valimiskampaaniate rahastamiseks ja kaitsekulutusteks ning millega toetatakse kehva seisu sattunud ettevõtteid.”

Eesti ettevõtete ja eraisikute maksuvõlg on tänavu viimastel andmetel kasvanud 18% ja ulatub 4,3 miljardi kroonini. Riigile on võlgu kokku 43 000 ettevõtet ja 157 000 eraisikut. See teeb enam kui kolmandiku (!) Eestis registreeritud juriidilistest isikutest. Neid kõiki ei ole põhjust küll pahatahtlikeks maksuvõlglasteks pidada, seda eriti praegusel majanduslanguse ajal, kuid pagaripoe pidaja nimekirja võiks viimaste nädalate uudiste kontekstis täiendada küll.

Hea küll. Jätame kaitsekulutused praegu kõrvale, see on delikaatsem teema. Aga olukorras, kus ettevõtjad nuputavad, kuidas üldises majanduskriisis raske aeg üle elada ja ettevõtte jät­kusuutlikkust hoida, riivavad uudised ametnike palga tõusust ja preemiatest iga maksumaksja õiglustunnet. Lisaks toob iga päev turule keskmiselt kolmsada (!) uut töötut, kes suure tõenäosusega tükk aega ei pruugi palgatööd leida.

Miljonid palgatõusuks

Päevalehe uuringu järgi on aga ministeeriumiametnike palgad kasvanud tänavu 20%. Uuest aastast on lubanud palku tõsta Tallinna linnavalitsus. Ilmselt on ka viimane aeg kuldseks käepigistuseks enne kohalikke valimisi järgmise aasta sügisel.

Saue linn maksab ametnikele preemiat selle eest, et nad oma igapäevaseid töökohustusi on täitnud. Tööturuameti töötukassaga liitmisel maksab riik miljoneid kroone koondamistasu inimestele, kellest suur osa jätkab tööd ühendatud ametis. Riigikogu palgad jäävad külmutamata.

Selliste otsuste taustal ei saa ma uskuda, et riigil napib raha ja eelarve täitmiseks tuleb makse tõsta. Või et töötajal on parem mitte haigeks jääda, sest haigekassa ei saa seda senises mahus enam hüvitada.

Seepärast jätaksin hea meelega praeguses Eestis – protesti märgiks ja kulude kokkuhoiu nimel – andmata oma panuse riigi- ja omavalitsusasutuste töö­tasude tõstmisse.