MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul saab toll vihjeid Vene pärituolu veokikütuse ebaseadusliku kasutamise kohta, mida ka kontrollitakse.

"Ühe sellise kontrolli käigus avastasime märkimisväärse koguse tõenäoliselt Venemaalt tulnud diislikütust, mida kohapeal veokitest välja pumbati ja ebaseaduslikuks müügiks ette valmistati. Kütuse kogus oli 18 000 liitrit, mis on võrdne ligikaudu 300 sõiduauto paagitäiega," ütles Koidu.

Koidu selgitusel oli tegemist transpordiettevõttega, mis kasutas ära Venemaal käivate suurte paakidega veokite kütusehankimise skeemi.

"Veokid sõidavad Venemaale, tangivad seal paagid odavat kütust täis, pumpavad selle Eestisse naastes taas välja ja müüvad siis ebaseaduslikku tulu teenides edasi," lisas osakonna juhataja.

Kontrolli läbiviimiseks ettevõtte territooriumile sisenenud ametnikud avastasid, et seal asuvast sisetanklast toimub parajasti kütuse väljapumpamine veokisse. Sisetankla juures seisis veel teinegi veok, mille kütusepaagis asus tankimisseadmega ühendatud voolik tankla varustamiseks tõenäoliselt Vene päritolu kütusega.

Koidu rõhutas, et amet ei tegele kindlasti lauskontrolliga, vaid keskendub kütuse ebaseadusliku käitlemisega tegelevatele ettevõtetele.

"Turul peab valitsema aus konkurents ja üks meie ülesannetest on sellele kaasa aidata. Sellise „konkurentsieelise“ kasutamine on aga ilma igasuguste mööndusteta ebaseaduslik," mainis Koidu.

MTA tuletab transpordiettevõtetele meelde, et aktsiisivabalt sisse veetud kütust tohib kasutada ainult selles sõidukis, millega kütus sisse veeti. Kütust ei tohi sellest sõidukist välja võtta, välja arvatud sõiduki remondi ajaks, ning seda kütust ei tohi tasu eest ega tasuta üle anda. Aktsiisivabastust ei kohaldata, kui kütust veetakse sisse kaubanduslikul eesmärgil. MTA hakkab kütusepumpamise kahtlusega veokite sõidumarsruuti ja kütusekogust juba Eestisse sisenemisel fikseerima, et takistada ebaseadusliku kütusemüüki.

Transpordiettevõtete kontrollimine sisemaal on osa maksu- ja tolliameti tegevusest kütuseturu korrastamisel. 2011. aasta aprillis kütusemüügile kehtima hakanud tagatiste süsteemi tulemusel on vedelkütuse müüjad sel aastal deklareerinud 91,6 miljonit eurot enam käibemaksu kui sama perioodi jooksul aasta varem, samuti aitas see kaasa kütuseturul tegutsenud riiulifirmade probleemi lahendamisele. Käesoleva aasta juunis piiril tõhustatud kontrolli tulemusena on praktiliselt kadunud ka ebaseaduslikult riiki kütust toonud sõiduautod.