Tolliametnike sõnul kiirendab moodne aparaat kauba läbilaset tollis ning vähendab kurikaelte soovi riiki ebaseaduslikku kaupa tuua.

Praeguseks on Muuga tollipunktis asuv röntgeniseade töötanud vaid mõne päeva.

Seade pole kuigi suur – sellest saab läbi lasta näiteks euroalustel olevat kaupa. Samas ei lasta läbi seadme kaugeltki kogu kaupa.

Tallinna Tolliinspektuuri tollijärelevalve osakonna vaneminspektori Marko Jäetma sõnul toimub kauba läbivalgustamine vastavalt vajadusele. “Läbi valgustatakse see kaup, mis riskianalüüsi tulemusena seda nõuab,” ütles Jäetma. Näiteks on röntgeniseadmest läbi lastud mööblitükke ja puittooteid, et avastada nendest võimalike peidikuid, mida võidakse kasutada narkootikumide ja relvade peitmiseks.

##“Tolli eesmärk polegi teostada sajaprotsendilist kontrolli, vaid valida välja ja kontrollida põhjalikult neid kaupu, mis on erinevate riskide osas olulisemad,” lisas ta.

Muuga tollipunktis asuv röntgeniseade on programmeeritud nii, et kuvab erinevad ained vastavalt tihedusele eri värvidega arvutiekraanile. Näiteks Eesti Päevalehe juuresolekul korraldatud test, kus nätsukarbid asetati euroalusele ja läbi seadme lasti, näitas arvutiekraanil paki sisu, mis oli punakas. Samas olid ekraanil selgelt näha ka euroaluse kokkuklopsimisel kasutatud naelad, mis eristusid selgelt tumeda tooni poolest.

Marko Jäetma sõnul on mujal maailmas tolliametitel kasutada ka selliseid seadmeid, mis suuri autosid ja merekonteinereid läbi valgustavad.

Muugal kasutusel olev röntgeniseade maksis ligi 1,3 miljonit krooni.

Seade ongi ette nähtud peamiselt euroalustel paikneva kõrge riskiastmega kauba läbivaatuseks. Samuti on nüüdsest võimalik kontrollida näiteks vaheseinte olemasolu sõidukite kütusepaakides.

Tallinna tolliinspektuuri kontrolliosakonna juhataja Tõnis Kuuse sõnul oli Muuga sadamas võimalik kaupa kontrollida ka seni, kuid kahtluse korral eeldas see alati kauba konteinerist väljavõtmist ja pakendite avamist, mis oli aeganõudev.

“Röntgeniseadme vajalikkus seisnebki eelkõige eelkontrolli läbiviimises, millele salakaubaveo kahtluse korral järgneb juba põhjalik läbivaatus kas kohapeal või tolli määratud tollilaos,” märkis Kuuse tolliameti pressiteates.

Siiani tuli sageli ette juhtumeid, kus Tallinna tolliinspektuur pidi Muuga sadamasse saabuva kauba füüsilise läbivaatuse salakaubaveo kahtluse korral sisemaale suunama. Tõsisemate rikkumiste kahtluste korral eeldas see koorma liikumist tolliametnike saateeskordi valve all.

Tolliameti avalike suhete spetsialist Sirje Kaupmees ütles, et röntgeniseade aitab Muuga tollipunktil muuta töö senisest kiiremaks ja efektiivsemaks. Tema sõnul on seadme kasutuselevõtt selgeks signaaliks ka salakaubavedajatele: vahelejäämise võimalus on senisest suurem.