KRISTI MALMBERG

Tollitariifi seaduse vastavuse põhiseadusele peab otsustama Riigikohus, sest valitsusliit ei nõustunud eile õiguskantsler Eerik-Juhan Truuvälja ettepanekuga viia seadus kooskõlla põhiseadusega.

õiguskantsleri hinnangul pole oktoobris Riigikogus vastu võetud tollitariifi seadus põhiseadusega kooskõlas, sest sellega antakse tollimaksu kehtestamise õigus valitsusele, kuid põhiseaduse kohaselt peab maksude kehtestamise määrama seadus. Seetõttu on maksude kehtestamine Riigikogu õigus.

Seni pole ühelegi kaubale tollimaksu kehtestatud.

õiguskantsleri ettepaneku poolt hääletas 30 ja vastu 48 Riigikogu liiget. Seetõttu peab nüüd lõpliku õigusliku hinnangu tollitariifi seaduse vastavusele põhiseadusega andma Riigikohus.

President Lennart Meri välja kuulutatud seaduse muutmist toetasid Mõõdukad, Reformierakond, Isamaaliit ja Parempoolsed. Vastu oli tollitariifi seaduse algatanud Koonderakonna ja Maarahva ühendus.

Majanduskomisjoni esimees Tiit Made märkis, et ka Riigikogu juriidiline osakond jagab õiguskantsleri arvamust. "Majanduskomisjon ei suutnud samas selles küsimuses mingit otsust vastu võtta, mille taga on arvatavasti ka kartus seada kahtluse alla presidendi otsuse õigsus," nentis Made. "Jätsime otsustamisõiguse Riigikogule."

Isamaaliidu fraktsiooni liikme Mart Laari sõnul on tollitariifi seaduse vastuolu põhiseadusega Riigikogu tegemata jäänud töö. "Argument pole ka see, et president seaduse välja kuulutas. President on korduvalt kaevanud, et tal pole õigusnõunikku," märkis Laar.

Laar lisas, et tegelikult pole parlamendi poolt kuulda ka mingeid tõsiseid vastuargumente õiguskantsleri väidetele ning seetõttu on arusaamatu, kuidas Riigikogu Riigikohtus oma otsust kaitseb. "Pealegi soovitas ka meie endi juriidiline osakond õiguskantsleri seisukohta arvestada," nentis Laar.