“Olukord on kardinaalselt muutunud — lepingut NRG-ga enam ei ole, nagu pole ka neile lubatud 12-protsendilist kapitali tootluse nõuet,” ütles Tõnisson Postimehele. “Usun, et kavandatavat elektrienergia hinna tõusu saab vähendada ning seetõttu on ka vastav punkt uues koalitsioonilepingus sees.”

Tõnisson oleks majandusministriks saades riigi esindajana AS-i Eesti Energia aktsionäride üldkoosoleku õigustes. Lisaks lubas uut valitsust moodustav Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioon üle vaadata riigile kuuluvate ettevõtete nõukogude koosseisud.

Eesti Põlevkivi juhatuse esimehe Mati Jostovi hinnangul oleks 1. aprilliks plaanitud hinnatõusu võimalik vähendada, Eesti Energia juhatuse kinnitusel on elektri kallinemine siiski möödapääsmatu.

Eesti Energia on lubanud, et vaatab märtsiks läbi elektrienergia hinnaarvutused, sest finantstingimused muutusid pärast elektrijaamade NRG Energyle erastamise luhtumist.

Energiaturu inspektsiooni peadirektori asetäitja Margus Kasepalu ütles samas, et hinnatõusu muutmine poleks õige, sest see seaks kahtluse alla energiasüsteemi investeeringud ja varustuskindluse. Samuti kohustab energiaseadus müüma elektrit kinnitatud hinnaga, mida saab muuta üksnes kuuekuulise etteteatamisega, märkis ta.