Selle aasta majanduskasvu korrektsiooni taga on peamiselt septembris avaldatud SKP revisjon.

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on meie peamiste kaubanduspartnerite majanduskasvu järgmise aasta väljavaade on viimaste kuude jooksul küll mõnevõrra halvenenud, kuid näitab siiski olukorra paranemist.

"See annab Eesti ettevõtetele rohkem võimalusi müügiks välisturgudele. Selle aasta nõrga ekspordi taga on peamiselt Venemaa turg, mille arvele läheb ligikaudu pool kaupade ekspordi langusest. Majandusolukorra halvenemine Venemaal ning teatud põllumajandustoodetele ja toiduainetele kehtestatud sanktsioonid halvendavad aga meie väljaveo võimalusi idaturule veelgi," selgitas ta.

Alanevad ekspordihinnad pidurdavad ettevõtete ekspordikäibe kasvu, samal ajal kui töötleva tööstuse tootmismaht on sel aastal kasvanud. Aasta keskpaigast on töötleva tööstuse ettevõtete ekspordikäive hakanud paranema. Kuigi ekspordi languse põhi paistab möödas olevat, kiireneb selle kasv järgmisel aastal aeglaselt.

Metsina sõnul piiravad vilets nõudlus ja ebakindlus ettevõtete investeerimisotsuseid. "Järgmisel ja ülejärgmisel aastal ettevõtete investeeringute kasv siiski paraneb. Ettevõtete investeerimissoovile viitab nende üha tugevam laenuportfelli kasv."

Samuti on tööstusettevõtetel rakendamata kapitali määr tasapisi vähenenud. Tugev nõudlus eluaseme järele toetab prognoosiperioodil kodumajapidamiste investeeringute mõõdukat kasvu. Koguinvesteeringute suurenemist pidurdab aga valitsemissektori investeeringute vähenemine järgmisel ja ülejärgmisel aastal.

"Masinate ja seadmete ning intellektuaalomandiõigusega seotud toodete (teadus- ja arendustegevus, arvutitarkvara jms.) osakaalu suurenemine investeeringutes loob paremad eeldused ettevõtete efektiivsuse parandamiseks ning tootlikkuse tõstmiseks," sõnas ta.