Järgne Tõnu Palmi kommentaar küsimusele "Kui tõenäoline on, et Hispaania abipaketist tühjaksimetud ESM vajab uut sissemakset?":

ESM'i tasub täna vaadata mitte eraldiseisvalt, vaid koos ECB ja Eurosüsteemi võimekusega sekkuda võlakirjaturgudele. Viimastel on aga vägagi palju löögijõudu (fire power), sest piiranguks saab olla vaid poliitiline kokkulepe.

Tänase turu olukorras pole ESM maht käesoleval aastal probleemiks, Hispaania alles võttis 100 mld eurot pankade rekapitaliseerimiseks. Oluline on see, et suured perifeeria riigid suudaksid ennast turupõhiselt refinantseerida. Selle eelduseks on, et võlaintressid püsiksid mõistlikul tasemel.

Fokuseeritud interventsioon ning selle võimalus toob võlakirjaturgudel lühemad intressid alla ning tekitada edaspidi ka senisest laiemat huvi võlakirjade oksjonite vastu.

Täna teenivad kvaliteetvõlakirjad null või koguni negatiivset intressi ning seega ei lähe palju vaja, et meelitada investoreid rohkem riske võtma varades, mida keskpangad ostavad.

Iseasi, et täna eeldavad turuosalised keskpankade sekkumist, samas reaalsete tehinguteni jõudmine ei pruugi nii kiirelt toimuda, sest eeldab poliitilisi samme (sh perifeeria riikide taotlust). Lisaks kui intressid peaksid keskpankade sekkumise ootuses märgatavalt alanema, siis koos sellega väheneb ka perifeeria riikide huvi abitaotlust esitada.