Madalad laenuintressid soosivad laenude võtmist, mistõttu on eluasemelaenude käibe aastane kasv jäänud sel aastal isegi 20 protsendi kanti. Toompargi sõnul on selge, et laenukäibe kasv on liikunud edasi kinnisvarahindadesse.

Märkmist väärib, et 2,5-2,6 protsendi tasemel intressid on kõigi aegade madalaim näitaja, isegi madalam, kui kinnisvarabuumi ajal, kui intressid langesid vaid lühiajaliselt alla kolme protsendi.

Madalad intressid on tingitud eelkõige euribori langusest - kui täna on euribor tasemel alla 0,4 protsendi ning pankade poolt pakutav laenumarginaal on keskmiselt 2,1-2,2 protsenti, siis buumiajal oli marginaal 0,5 protsenti ning euribor tänasega võrreldes oluliselt kõrgemal tasemel.

"Teatud mõttes võiks tõesti vaadata, et euribor on praegu madal, kuid mis saab siis, kui euribor tõuseb viie protsendi peale nagu 2008. aastal korraks juhtus. Kogu intressimäär oleks laenuvõtjale siis seitse protsenti ning see oleks enneolematult kõrge, kui me vaatame eluasemelaenuintresside ajalugu," rääkis Toompark.

Laenud muudab veelgi soodsamaks eluasemelaenude intressidele kehtiv tulumaksusoodustus.

Teise mõjurina tõi Toompark välja palkade kiire kasvu. "Kolmandas kvartalis kasvasid sissetulekud aastatagusega võrreldes 8,8 protsenti, teises kvartalis oli kasv 8,5 protsenti. See annab inimestele kindlustunde, et nad suudavad laenu teenindada. Laenu võttes tekitavad nad kinnisvaraturul nõudlust. Kui pakkumist kiiresti peale ei tule, siis nii need hinnad nõudluse kasvades ja pakkumise püsides kerkivad," selgitas ta.

Korterite pakkumisi on portaalides eelmise aastaga võrreldes jäänud 10-15 protsenti vähemaks. Odavamad pakkumised on kaubaks läinud, alles on jäänud kallimad ning see viib hinda omakorda üles.

Statistikaamet teatas täna, et eluasemete hinnad tõusid kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 5,3 ja võrreldes 2012. aasta kolmanda kvartaliga 11,1 protsenti. Toompargi sõnul on juba praegu näha,
et neljandas kvartalis tuleb aastane kasv veelgi suurem.