Ädu-Krõõt Newton tegutses FIEna, kuid Covid-19 pandeemia põhjustatud karantiinimeetmed kuivatasid äri kokku ning viitasid, et pandeemia ei luba tavapärast suverestorani sel aastal avada. Olulist rolli mängis ka see, et FIEna tuleb tasuda kvartaalset sotsiaalmaksu, kuid olukorras, kus sissetulekuid ei ole, käis üle 500 euro tasumine üle jõu. Sestap otsustas ta FIEna tegutsemise märtsikuu lõpus lõpetada ning haigekassa kindlustatuse ning võimalike koolituste lootuses end töötukassas arvele võtta. 15.aprillist ta arvele ka sai. Koolitusvõimaluste küsimisele ei ole Newtoni sõnul talle vastatud, FIEna tasutud sotsiaalmaks tagab haigekassa teenused maikuu lõpuni.

Kuna leiva- ja saiaküpsetamisega on Newton tegelenud juba 15 aastat, jätkas ta seda tegevust ning reklaamis ka Facebookis. See ei jäänud aga väikesel Hiiumaal tähelepanuta ning kiiresti sai ta töötukassa konsultandilt telefonikõne ning ka kirja. Viimases märgitakse, et vastavalt tööturuteenuste ja -toetuste seadusele lõpetatakse isiku töötuna arvelolek, kui isik asub tööle töölepingu alusel, töövõtu-, käsundusvõi muu teenuse osutamiseks sõlmitud võlaõigusliku lepingu alusel või on avalikus teenistuses.

Konsultant märkis, et Newton reklaamib tooteid ja ootab tellimusi, mis on käsitletud töötamisena. „Tegemist ei ole vabatahtliku tööga, sest tooted on tasulised. Telefoni teel andsite teada, et Te ei saa tulu, samas on näha, et teete tööd ja saate selle eest tasu," seisab konsultandi kirjas. „Kas ettevõtmine on kasumlik või kahjumlik, ei ole töötukassa pädevuses hinnata ja tööturuteenuste ja -toetuste seadus sätestab, et töötuna arvelolek tuleb lõpetada, kui inimene teeb tööd," tõdes konsultant ning palus Newtonilt Facebooki reklaami ning tegevuse kohta 4. maiks kirjalikku seletuskirja: millal selle tegevusega alustati ning kui tihti tegeletakse, et töötukassa saaks teha otsuse Newtoni arveloleku kohta.

Newton saatis omapoolse vastuse, kus selgitas päritut, kuid tõdes ka, et ei kavatse käsi pikal töötukassa toetusi oodata ning normaalset elu ning tegutsemist lõpetada.

„Väga kahju kui keegi, kes töötu staatusest välja tulekuks ka ise midagi teeb, risti lüüakse. Kui minu eelmisel nädalal üks kord avaldatud leivateo kuulutus on meie riigile selline vargus ja riigi kulul elamine, et selle puhul peab maksumaksja raha eest töötav ametnik saatma sõnumi, helistama ja ka kirjutama põhjaliku kirja mulle, siis mul on väga kahju et raiskate oma aega ja meie kõigi raha selle peale," kirjutas Newton. „Kui minu leivaküpsetamisest kasvab äri, mis mulle ka sisse toob ja ma jõuan maksta oma tervisekindlustuse sotsiaalmaksu sellest, siis ma ei võta ennast töötuna arvele. Sotsiaalmaks mille tasusin FIEna esimeses kvartalis oli üle 500 euro ja keegi ei küsinud, kas mul ka majandustegevus on olnud," märkis Newton.

Kirjavahetus jätkus ning läks ka tuliseks ning töötukassa on koostanud Newtoni töötuna arveloleku lõpetamise otsuse projekti ning ootab sellele selleks reedeks Newtoni vastuväiteid.

Newton sellele enam vastata ei kavatse ja lepib sellega, et tema töötukarjäär jäi vaid kuu aja pikkuseks. „Mulle aitab alandamisest," kinnitab ta.

Newton möönab, et reeglid on reeglid ja ta oleks pidanud neid teadma, kuid lisab, et ta lihtsalt ei tulnud selle peale, et tema Facebooki kuulutus ja mõne leiva müümine võiks pettus olla.

Newton ei taha oma loo jagamisega kedagi süüdistada, vaid tuua välja meie süsteemi kitsaskohad, mis praeguse koroonapandeemia ajal eriti teravalt esile kerkivad.

Töötu tööd ei tee

Töötukassa kommunikatsiooninõunik Lauri Kool selgitab, et praeguse seaduse kohaselt on registreeritud töötu inimene, kes ei tööta, on Eesti Töötukassas arvel ja otsib tööd. „Kehtiva seaduse alusel ei või töötada, sh teha juhutööd arveloleku ajal ja seda sõltumata koormusest," kinnitab Kool, mööndes, et praegune seadus on ajale jalgu jäänud. „Oleme, seda korduvalt ka rõhutanud," kinnitab ta.

Vahetult enne koroona-aega, oli sotsiaalministeerium algatamas seadusemuudatust, mille üks oluline punkt oli ka töötuse ajal tööampsude lubamine. „Eelmisel nädalal liiguti plaaniga edasi, eks paistab, kas ja kuidas edasi liigutakse," lausus Kool.

Täna arutas küsimust ka töötukassa nõukogu ning sotsiaalminister Tanel Kiik loodab, et riigikogu vastava seadusemuudatusega veel enne suvepuhkust tegeleb. Sotsiaalministeeriumi kinnitusel on minister ettepaneku valitsusele esitanud, kuid millal otsusteni jõutakse, ei osata veel prognoosida.

Ka praegu on töötamise võimalusi

Asi ei ole lootusetu ka praegu ning Kooli sõnul on ka kehtivas õigusruumis ajutiseks tööks võimalusi. Nii tuleb inimesel, kes leiab endale üheks päevaks töö, end töötuna arvelt maha võtta ja järgmisel päeval uuesti Eesti Töötukassas arvele võtta. „Jah, see võib tunduda tüütu ja bürokraatlik, aga omalt poolt oleme teinud asja nii lihtsaks kui võimalik," kinnitab Kool. Töötuna arveloleku lõpetamiseks peab inimene teavitama töötukassat näiteks e-töötukassa kaudu. Samuti võib kirjutada või helistada töötukassa nõustajale. Uuesti töötuna registreerimiseks peab esitama avalduse e-töötukassas ja registriandmete vastuolu puudumisel tehakse automaatotsus. „Seega ei ole vaja tegelikult väga palju teha. Sellist võimalust kasutatakse ka päris tihti," kinnitab Kool.