Elisa Eesti üle 300 töötaja keskmine vanus on 30,4 eluaastat, seega on töötajaskond aktiivses sporditegemise eas. Kolmandik neist kasutabki tööandja pakutavat võimalust veeta soodsalt ja  tervislikult aega spordiklubides, samuti kaasa lüüa ettevõtte oma korvpalli, võrkpalli või jalgpallimeeskondades, kellele üüritakse mängusaale.

“Spordiklubide nimistu on lai. Inimesed saavad valida nii meelepärase treeningu kui ka oma elu- või töökohale lähima sportimiskoha,” selgitas ettevõtte suhtekorraldusjuht Regina Salmu. “Teistes linnades ja maakondades töötavaid elisalasi toetame vastavalt nende valikule kohalike spordiklubide seast.” Pealinna töötajad saavad aga soodsalt käia trennis näiteks Tallinna spordihallis ning Tabasalu spordikompleksis, nimekirja kuulub päris palju treeningklubisid ja -saale.

Igakevadine orienteerumisneljapäevak on üks Elisa tavasid, sel aastal toimub üritus juba kolmandat korda.

“Meie võistkond osaleb igal aastal näiteks ka Rat Race’il (kontorirottide tänavajooks – toim). 2006. aastal esindasid Elisa inimesed Eestit Austraalia 2006. aasta rogain’ MM-il (rogain – orienteerumise alaliik - toim),” kirjeldas Salmu töötajaskonna sportlikke eluviise. Firma spordipäevad ning ettevõtetevahelised palliturniirid kuuluvad otse loomulikult siia juurde.  

Masseerija töökohalt võtta

Tallinna Elcoteqis on ametis nii töökeskkonna spetsialist kui ka ergonoom. Nende ülesanne on jälgida, et töökohad nii kontorites kui ka tootmisruumides vastaksid esitatud nõuetele.

“Olulisel kohal on ennetustegevus – töökohtade analüüs, tasuta gripivastased vaktsineerimised, soodustused spordiklubides, töötervishoiuarsti regulaarsed ülevaatused ja eelmisest nädalast ka masseerija teenus,” loetles personalijuht Ülle Matt.

Kui varem toetas Elcoteq väga paljude eri spordialadega tegelemist üle linna, siis eelmisel aastal otsustati ergonoomi soovitusel soodustada sportimist eelkõige aladel, mis vähendavad sundasendist tingitud kaebusi. Need on ujumine, veeaeroobika, aeroobika ning jõusaal. “Need on ka vaieldamatult kõige populaarsemad spordialad. Naiste seas on eelistatud aeroobika, meestel jõusaal ja ujumine,” ütles Matt.

Kokku on Elcoteqil lepingud nelja spordiklubiga, kus töötajad saavad umbes 50-protsendilist soodustust. Vahe tavahinnaga maksab kinni tööandja. Kokku käib sportimas ligi 300 inimest 2500-st.

Eelmisest nädalast hakkas ettevõttes täiskohaga tööle masseerija, kelle juurde  pääseb Elcoteqi töötervishoiuarsti soovitusega eelisjärjekorras. MassaaÏ on töötajatele tasuta, nagu ka võimalus vererõhku mõõta.

Ettevõttel oma spordiklubi

•• Nordea pank on asutus, kel olemas täitsa oma spordiklubi. Eelmise aasta juulis ametlikult registreeritud MTÜ-ga Nordea Spordiklubi on praeguseks ametlikult liitunud üle 150 nordealase, ütles ettevõtmise üks eestvedajaid, erakliendi konsultant Ellen Poller.

•• Spordiklubi eelarve moodustub panga ja spordiklubi vahelisest sponsorluslepingust ning klubiga liitunud töötajate liikmemaksudest. Liikmemaks on tuhat krooni aastas.

•• Kord kvartalis saavad spordiklubi liikmed 900 krooni eest tervisespordipileteid. Nendega on võimalik tasuda teenuste eest 54 spordiklubis üle Eesti ja harrastada ligi 20 spordiala alustades klassikalisest jõusaalist ja aeroobikast, lõpetades ratsutamise, kardisõidu ning loodusmatkadega.

•• Nordea töötajad peavad lugu võimalusest end massaaÏiga turgutada. Signe Kalberg