Avalik sektor on reeglina tõhus, kui valitsemissektori kogukulutuste keskmine ei ületa 33 protsenti sisemajanduse kogutoodangust majandustsükli jooksul. Kui kulutused tõusevad üle kolmandiku SKT-st, tuleb vähendada jooksvaid kulusid, on Tööandjate Keskliidu seisukoht.

Tööandjate hinnangul vajab riik erapooletut ja sisulist haldussuutlikkuse analüüsi, et otsustada, kui suurt riigi- ja kohaliku omavalitsuse aparaati vajame, milliseid ülesandeid saab ja võib delegeerida valitsusvälisele või erasektorile ning milliseid üksuseid saab suurema sünergia nimel liita või muul moel toimima panna.

Ettevõtluse arengu ja majanduskasvu seisukohast on oluline, et maksukoormus püsiks 30 protsendil SKT-st. Praeguses olukorras maksude tõstmine tähendab hinnatõusu hoogustumist ja tugevat survet palkadele, mis kahjustab veelgi majanduskasvu ja tööhõivet ning vähendab ettevõtete konkurentsivõimet. Kindlasti ei peaks tõstma käibemaksu, sest see genereerib ainult inflatsiooni.

Tööandjad ootavad vastust 9. mail peaministrile saadetud ettepanekutele. Tööandjate Keskliidu volikogu poolt vastuvõetud pöördumises on rõhutatud kutsehariduse kvaliteeti, efektiivset riigikorraldust ja sotsiaaltoetuste eesmärgipärasust.