Viieaastasel Miinal on valiku-võimalus, mille peale nii mõnigi lasteaiapõnn kade oleks. Kui ta otsustab hommikul, et ta sel päeva lasteaeda minna ei taha, saab ta emaga tööle kaasa minna ja veeta päeva mängutoas. Kalevi kommivabrik on üks vähestest firmadest, kes otsutas lisaks mitmele köögi- ja puhkenurgale teha kontorisse ka pallimere, teleri ja mänguasjadega sisustatud toa töötajate lastele. Rahvarohkematel päevadel askeldab seal kolm kuni neli eri vanuses last.

“Siis on lärmi ikka rohkem ja ega nad kogu aeg ka mängutoas püsi, kuid keegi altkulmu laste peale ka ei vaata,” ütles AS-i Kalev Chocolate Factory juhatuse esimees Kati Kusmin.

“Vajadus lastetoa järele võib-olla olekski, aga keegi pole asja enda peale võtnud,” ütles AS-i EMT avalike suhete juht Kaja Pino. Tema sõnul ei mõjutaks firma lastetoa loomine emade varasemat töölenaasmist nii ehk naa, sest mängutuba on ju siiski pigem kriisiabi kui regulaarne lastehoid, küll aga lihtsustaks emade-isade elu just nimelt ootamatute olukordade korral. Näiteks siis, kui hoidja on haigeks jäänud või kui on vaja last paariks tunniks tööle kaasa võtta, et temaga siis edasi koolikatsele või arsti juurde minna.

Lapsi on Pino sõnul EMT peamajas üldiselt vähe liikumas, sest ega emad-isad ei taha last tööl hoida. Imikuga oleks tema sõnul lihtne – tema magab päris suure osa ajast, aga suuremal lapsel hakkab kontoris igav.

Firma poliitikat või ametlikku suhtumist laste kaasavõtmises kujundanud ei ole, aga üldiselt on läinud nii, et ehkki lapsi vaadatakse kontoris hea pilguga, siis sageli neid siin ikka nähtud pole.

Eri vanuses lapsed

Kõige peresõbralikuma firma tiitli võitnud Scannoteci tegevjuhi Kaidi Kollomi sõnul on firma töötajate lapsed nii eri vanuses, et lastetoa järele vajadust ei ole. Veebilehti Firmapidu.ee ja Koolitused.ee lehekülgi haldavas firmas on beebidele küll mõned mänguasjad. Suuremad, 12–13-aastased, saavad kasutada majast välja läinud inimeste arvutit, millega lapsed ise väga rahul on. Kaastöötajad suhtuvad lastesse mõistvalt. 

Kaidi Kollomi sõnul on ka emal parem ja stressivabam töötada, kui ta saab lapse näiteks enne arstilkäiku tööle kaasa võt-ta.

Samas võivad aga lapsed ka probleemiks saada, kui lapse jutt ja jooksmine kolleegide tööd segab. Igal aastal pere- ja töötaja-sõbralikuima firma välja selgi-tava ajakirja Pere ja Kodu tegevtoimetaja Evar Post soovitab firmas reeglid paika panna, kas ja kuidas vanemad võivad lapse tööle kaasa võtta.

Küsitlus

•• Kas teie firmas võivad lapsed vanematega tööl kaasas käia?

1. Mõistlikkuse piirides võivad lapsed töö juures kaasas käia.

2. Töö lubaks, kuid meil ei ole see soovitav.

3. Töö iseloom ei võimalda lapsi kaasa võtta.

Vasta: www.hyppelaud.ee