Kohalike maksude seadusest müügi- ja paadimaksu kaotamine alates 1. jaanuarist 2011 on tekkinud olukorras keskliidu hinnangul parim lahendus, kuna vastavat kohtulahendit või Euroopa Komisjoni otsust oleks tulnud oodata ilmselt aastaid, maksu varasem tühistamine aga vähendanuks aasta keskel kohaliku omavalitsuse tulu, mis tuleks kompenseerida riigikassast, teatas keskliit.

Keskliit tunnustab kohalike omavalitsuste õigust oma toimimiseks kehtestada kohalikke makse, kuid Tallinna-suuruse linna puhul väljub müügimaksu mõju ühe omavalitsuse piirest, puudutades suurt hulka terve riigi kodanikke. Kohalike omavalitsuste puhul tuleks välistada selliste koormiste kehtestamine, mis kahjustavad riigi rahanduspoliitikat ja üldist majanduskeskkonda.

Kriisi tingimustes on riik füüsiliste isikute tulumaksu arvelt omavalitsuste tulubaasi vähendanud, mis sunnib omavalitsusi oma kulutusi piirama. Kokkuhoiu asemel on Tallinn keskendunud aga uute maksutulude hankimisele, et samal ajal jätkata näiteks kulukate meediaprojektidega.

Tööandjate keskliit teeb valitsusele ühtlasi ettepaneku algatada kiiremas korras haldusreform, kus tulenevalt paljudes omavalitsustes ilmnenud kriisiilmingutest määratletakse kohalike omavalitsuste uus haldusjaotus, juhtimistasandid- ja põhimõtted, kohustused kohalike teenuste osutamiseks ja tuluallikad.

Eesti tööandjate keskliit esindab 1500 Eesti tööandja huve suhetes seadusandliku võimu, täitevvõimu ja ametiühingutega.