Selleks annavad alust viimased makroprognoosid, mis näitavad, et majanduslangus järgmisel aastal võib ulatuda kuni 5 protsendini, ületades sellega ka oodatavat tarbijahindade tõusu, teatas Delfile Tööandjate Keskliit.

„Tänane finantskriis ähvardab kuue kuu pärast kasvada maailma suurimaks majanduskriisiks. Palkade tõstmine ei paranda kellegi elujärge, vaid saadab veelgi suurema osa töötajatest supiköögi järjekorda,“ ütles tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi. Tööandjate Keskliit prognoosib tööpuuduse suurenemist lähiajal kuni 10%-ni.

Tööandjate keskliidu hinnangul tuleb palgad külmutada muuhulgas ka tervishoiu- ja haridussektoris ning muuta sotsiaaltoetuste struktuuri. „Kasvava tööpuuduse tingimustes tuleks enam tähelepanu suunata töökoha kaotanud inimeste turvalisuse tagamisele, milleks täna suurendasime töötukassast väljamakstavaid hüvitisi 2009 aasta teises pooles.

Samaaegselt tuleks korrigeerida toetusi, mille seos konkreetse vajadusega rahalise abi järele ei ole tõestatud ning mis liigselt koormavad riigieelarvet ja maksumaksjaid. Nende hulka tuleb arvata nii pensione kui ka peretoetusi eeskätt vanemahüvitise süsteemi näol,“ täiendas tööandjate keskliidu tegevjuht Tarmo Kriis.

“Riik peab seadma eelarvetasakaalu saavutamise kõige olulisemaks prioriteediks, kuna sellest sõltub otseselt eurole ülemineku tähtaeg,” ütles volikogu esimees Enn Veskimägi. “Eesti on valitsuse otsustamatuse tõttu juba ühel korral eurotsooni ukse taha jäänud.

Teist korda äparduda Eesti ei tohi, kuna see suurendab veelgi spekulatsioone krooni devalveerimise kohta ning toodab umbusku majanduse usaldusväärsuse kohta tervikuna. Selleks et väljuda majanduslangusest, vajab Eesti vajab uusi välisinvesteeringuid. Liitumine eurotsooniga on selle vältimatu eeldus,” täiendas Veskimägi.