Erinevad eksperdid ütlevad, et Z-põlvkonna esindajad on täna noored ja motiveeritud. Nad on pragmaatilised ja ajavad taga finantsilist stabiilsust.

Esimesed Z-põlvkonna inimesed on hakanud juba tööturule jõudma. Y-põlvkonnast ehk millenniaalidest ei ole mõtet enam rääkida, sest osad neist on juba jõudmas 40. eluaastani ja neist on saanud juhid, kes teevad olulisi otsuseid. Neid ei maksa enam generatsiooni juttudega solvata.

The Wall Street Journal on pannud ritta info selle kohta, kuidas Z-põlvkond eelmevatest erineb.

Nad võtavad vähem riske (mis on hea ja halb)

Z-generatsioonist pärit keskkooliõpilased on võrreldes varasematega vähem proovinud alkoholi ja olnud sugulises vahekorras. See näitab vastusustunnet. Samas on nende seas vähem autojuhilubadega inimesi, mis näitab ettevaatlikust ja teistest sõltumist.

Teoorias on see juhtunud seetõttu, et nad veedavad lihtsalt nii palju aega oma nutiseadmetes, et neil ei ole vaja kodust lahkuda, et teistega suhelda. Seetõttu ka vähem seksi ja alkoholi.

See aga omakorda tähendab, et neil on vähem kogemusi inimestega näost-näkku suhtlemisel ja probleemidega tegelemisel. Kui sa suhtled võrgus, siis võid sa igal ajal nö minema kõndida, aga füüsilisel kohtumisel olles on ebaviisakas ja kohatu lihtsalt püsti tõusta ja lahkuda. Tööandjana pead sa tõenäoliselt õpetama noorele töötajale, kuidas grupis olles käituda, eriti, kui toimuv ei ole struktureeritud. Võtame konverentsid, kus on ka vaba aega. Samal ajal peab ülemus rohkem harjuma suhtlema kirjalikus vormis, sest Z-põlvkond on nii harjunud.

Põlvkond ei ole nii huvitatud ettevõtjaks saamiseks, aga raha on oluline

Z-põlvkond soovib rahalist kindlustunnet. Lausa 82% kõrgkooli lõpetajatest peab kõige olulisemaks, et nad oleks finantsiliselt heas seisus. Vaid 36% nende 1970. aastatel sündinud vanavanematest pidasid seda kõige olulisemaks.

Samas ei ole nad just kõige enam huvitatud rahalist kindlustunnet saavutama ise oma ettevõtet luues. See tähendab, et tõenäolisemalt jäävad nad sinu juurde tööle ja püüavad karjääriredelil tõusta.

Kuna vanimad põlvkonna esindajad on alles 24-aastased, siis ei ole veel teada, kuidas see reaalses maailmas välja nägema hakkab, aga praegu on näha, et nad ei soovi väga ise enda tööandjaks saada. Eks ka see näitab nende vähemat riskivõtmise julgust. Töökoht tähendab kindlat palka, oma ettevõte seostub riskidega.

Samal ajal on see põlvkond ka vähem nõus võtma õppelaenu. Nad on näinud oma vanemate rahalisi raskusi. 2009. aastal võtsid laenu 53% noortest, 2016. aastal 47%.

Nii peavad ettevõtted, kes pakuvad õppelaenude kustutamist, kui talentide meelitajat, mõtlema välja alternatiivseid präänikuid.

Nad on mitmekesisema maailmavaatega

Generatsioon Z on tolerantsem näiteks erinevate rasside suhtes, sest nad on elanud kirjus maailmas. Sama kehtib ka homoseksuaalsuse ja seksuaalsuse kohta üldiselt. Teisisõnu on erisused üks osa nende kogemustepagasist. See võib küll paiguti erineda, kuid ei maksa siiski imestada, kui nende suhtumine on varasemate põlvkondadega võrreldes palju avatum.

Nad on siiski inimesed

Oluline on, et grupp ei saaks olulisemaks eraisikust, kes sinna kuulub. Sa pead nendega suhtlema, et aru saada, mis on just temale oluline ja mida tema vajab. Ei saa eeldada, et kõik alla 24-aastased on ühesugused.