Möödunud aastal lähetati Soome veidi üle 9000 Eesti töötaja. Kõikide lähetuste arv on aga teadmata, sest Eesti ja Soome vahel toimub väga palju ebaseaduslikku lähetamist. Peamiselt töötavad eestlased ehituse, klienditeeninduse, koristusteenuse ja logistika valdkonnas.

Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu sõnul on koostöö ühisel tööturul ühtlasi ennetav meede. "Kiire ja efektiivne andmevahetus aitab vähendada töötajate ärakasutamist. Ühtlasi tõhustab see seadusi rikkuvate tööandjate tabamist ja karistamist," lisas ta.

Lõuna-Soome piirkondlik töötervishoiu- ja tööohutuse ameti juhataja Kaarina Myyri-Partanen märkis, et on tähtis, et ühisel tööturul oleksid kõikidel tööandjatel ja töötajatel võrdsed õigused ja kohustused.

"Koostöö aitab mõlemaid osapooli suunata oma järelevalvet nendesse valdkondadesse, kus kõige tõenäolisemalt rikkumisi esineb."

Eesti ja Lõuna-Soome tööinspektsioon on otsustanud sõlmida koostööleppe, mille eesmärgiks on tihe infovahetus ja ühistegevus, mis tagab Eesti töötajate võrdse kohtlemise Lõuna-Soome tööturul.

Kiire ja efektiivne andmevahetus võimaldab tööinspektsioonidel sekkuda ja kaitsta töötajaid tööalase ärakasutamise eest. On olukordi, kus Soome seadused ei võimalda karistada neid tööandjaid, kes Eesti töötajaid ebaõiglaselt kohtlevad.

Seejuures on oluline tegeleda lisaks Soome ettevõtetele ka Eesti omadega, kes enda töötajaid ära kasutavad, jättes töötasu maksmata või makstes madalamat töötasu, kui Soomes kehtivas kollektiivlepingus ette nähtud. Samuti jäävad lähetatud töötajad sageli ilma ületunnitöö hüvitistest ja kohustuslikust iganädalasest puhkeajast.